Megjelent a Szaku 22!

Hol dolgozott Chihiro?

Két munka között pár barátommal időt szakítottunk egy kiállításra, amely a Chihiro szellemországban című film készítőjéhez, a Studio Ghiblihez kapcsolódik.
Az itt található épületek közül több ismerős lehet a rajzfilmből. Mijazaki, a rendező ugyanis a kiállítás anyagát képező fényképek tanúsága szerint itt járkálva készítette el több helyszín terveit.
A fürdő le sem tagadhatná, hogy Yu-Baaba fogadójából való, csakúgy, mint az a sok használati tárgy, sőt, még a vasút is. Még Kamaji apó millió fiókja is létező bútor volt!

Japán Napok Sopronban

Testvérvárosi delegáció Japánból

Kazuno városával tíz éve van jó kapcsolata Sopronnak, amit négy évvel ezelőtt testvérvárosi szerződéssel erősítettek meg a két település polgármesterei. Azóta az együttműködés keretében mindkét városban lehetőség van a testvér kultúra nyelvének elsajátítására. Sopronban jelenleg is hatvan diák tanul japánul, de nem csak a nyelv területén mutatnak a magyarok nagy érdeklődést.
Ez a gyümölcsöző kapcsolat teremtette meg a lehetőségét annak, hogy az Európai Unió Japán Évének keretében hazánkban Sopronon keresztül mutatkozhasson be a szigetország. Kazuno és Sopron baráti kapcsolata kölcsönös, a negyvenezer fős japán kisváros lakossága is nagyra értékeli hazánk kulturális értékeit.

Bevezető-féleség

Néha eltűnődöm, milyen lenne, ha Stefivel ideális körülmények között dolgoznánk. Mondjuk így: a Szaku nekünk fenntartott pesti irodájában szerkesztőségi számítógépen írnánk az anyagokat főállású újságíróként. Nem lenne gond anyaghoz jutni, mindenki boldogan küldene, minden rendezvényre, edzőtáborba, versenyre eljutnánk. Ebbe a kellemes egyhangúságba csak a hó eleje hozna változatosságot, mikor felnyaljuk a Főcerk. Úr által biztosított bőkezű fizetést.:o) A valóság, hát, kicsit más…

Küzdősport bemutató a soproni japán napokon

Az „Európa Sopronban találkozik Japánnal 2005.” japán napok és testvérvárosi találkozó keretein belül a soproni harcmvészetek gyakorlóinak bemutatója is látható volt. A szervezési munkákért köszönet illeti Majlát János 1. danos aikidóst és Kovács Árpádot, a hivatal koordinátorát. Alábbiakban rövid bemutatkozás olvasható a fellépő csoportok tollából.

Related posts