Megjelent a Szaku 22!

Megjelent a Szaku magazin legújabb száma

Szaku 22

A Szaku #22 megvásárolható az újságárusoknál vagy megrendelhető ITT. 

Ízelítő a tartalomból:

Hasznos tárgyak dicsérete

Norbipótló telefon a Sharptól

Mutattunk már telefont, ami távirányítóként is funkcionált, még a videót is programozni lehetett vele. A Sharp legújabb mobiljában egy teljes tv tuner is helyet kapott, ráadásul még arra is képes, hogy a nézett műsort felvegye a beledugható SD kártyára (egy fél gigás kártyára két óra tévéműsor fér el, 320×240-es felbontásban). Ez is lejárt lemez, csakhogy ebben a kütyüben mozgásérzékelő is van.

A kiálló szöget…

Dobogós közhely a japánokról, hogy mennyire erős bennük a csoportszellem, vagy hogy az egyén által elértek szinte mindig a közösség teljesítményeként jelennek meg. A skála másik végén – ha nem számítjuk a hollandokat – talán az Egyesült Államok lakóinak mentalitása áll. Éppen ezért lehet érdekes, ha összeeresztjük őket. Induljon tehát a sztárbox Szaku módra: mit szól egy ízig-vérig amerikai programozó a japánok hozzáállásához?

Japánok az űrben

A nemzetközi űrállomás (ISS) sokat szerepelt a nyáron a hírekben: a fél világ röhögött azon, hogy a 60 milliárd dolláros létesítmény „szerelőcsarnokában” egy szál vasfűrésszel javították meg az űrsikló szigetelőelemeit. Jövőre – ha minden jól megy – egy japán kísérleti modult csatolnak hozzá, amit az optimista „Kibó” (remény) névre kereszteltek (ha másképp nem, hát odacelluxozzák az űrállomásra). Ez lesz az első olyan japán űreszköz, amelyben emberek fognak tartózkodni.

Great Teacher Onizuka

Maszasi Szogo és Josijuki Szuga hálás témát választott a 2000-ben útjára indított anime-sorozathoz: végy egy perverz karatebajnokot, és nevezd ki osztályfőnöknek abba az osztályba, ahová az iskola – sőt, talán a világ – legrosszabb tanulói járnak. Adj hozzá egy szintén perverz öreg kollégát, aki pontosan úgy viszonyul új kocsijához, mint főhősünk a fiatal lányokhoz. Illetve vedd meg egy ilyen tartalmú manga jogait a Kodanshától.

A külsőre kemény, belül azonban csupa szív Nagy Tanár Onizukát egy áruházban ismerjük meg, ahol a mozgólépcső aljáról kukkolja a diáklányok kivillanó alsóit. Helyben vagyunk – Frei Tamás dörzsölheti a kezét, hiszen ő már eleve tudta, hogy minden japán rajzfilm beteg, bizarr, és különben is. Ez persze nem teljesen van így: igaz, Onizukának megvannak a maga gyengéi – végül is csak a csajozás miatt ment tanárnak –, viszont ezzel együtt is ő a legnormálisabb alak a tantestületben. Szóval Onizuka az áruházban világosodik meg, amikor megismer egy lányt. A lányról kiderül, hogy szerelmes a tanárába. Ez az a pillanat, amikor hősünk elhatározza: ő is pedagógus lesz – és természetesen a lányok kedvence…
A fiatal, szőke Onizuka Eikicsi sűrű, sötét múlttal dicsekedne, ha ez nem kerülne azonnal az állásába (lásd a cikk végén idézett hírt)…

A japán-orosz háború okai III.

1901 júniusában megbukott az oroszokkal békét kereső Ito-kormány, és a szélsőséges, militarista Kacura-kormány vette át a hatalmat. A hadsereg természetesen a háborút szorgalmazta. A kormány belátta, hogy Anglia magatartása a döntő a tervük megvalósításában, ezért áprilisban tárgyalásokat kezdtek vele. Anglia szívesen fogadta a japán közeledést, azt remélve, hogy ennek segítségével megváltoztathatja a századok óta folytatott külpolitikai magatartását, az „előkelő elszigeteltséget” (splendid isolation), illetve hogy Japánt eszközként használhatja fel Oroszország ellen.

Félkarú bankjegy-automata

Az Ogaki Kjoricu Bank sajátos fejlesztésbe fogott: az összes ATM-be videojátékot épít. A cég ezzel szeretne új ügyfeleket csalogatni magához, pontosabban bankjegy-automatái használatát szeretné egy kicsit felpörgetni.

Manjósú – A tízezer levél gyűjteménye

Japánban a Kínával való kapcsolat eredményeként a hetedik században már virágzott a kínai versírás, a század második felében pedig kialakult a nemesség irodalmi öntudata, ami a vaka-költészet (azaz a japán verselés) virágzásához vezetett. Vers- és dalgyűjtemények keletkeztek, amelyek közül kiemelkedik a Manjósú, azaz A tízezer levél gyűjteménye, mely a világirodalomnak is értékes darabja.

Related posts