Uganda nem köti segélyhez a támogatást

Az ugandai elnök, Yoweri Museveni bejelentette, hogy támogatja Japán törekvését, hogy állandó helyet kapjon az ENSZ Biztonsági Tanácsában, függetlenül attól, hogy a szigetország milyen pénzügyi segítséget nyújt a kelet-afrikai államnak.

– Elvi alapon támogatjuk Japán tagságát, nem pedig segélyért cserébe – fogalmazott Jokohamában Museveni egy interjú során.

– Még ha nem is segítenének minket, akkor is támogatnánk ?ket, mivel az egyik legnagyobb hatalomról van szó Ázsiában és az egész világon. A japán gazdaság a második legnagyobb a világon, ezért nem látunk okot arra, hogy ne lehetnének a tanács tagja – tette hozzá.

Az ugandai elnök Japánban tett látogatása utolsó napján beszélt. Musenevi 1986 óta elnök és teljes mellszélességgel támogatja a vétójoggal felruházott tagok b?vítését, köztük két afrikai országgal és egy-egy hellyel Németország és India számára.

– Nem csak ?ket, hanem saját magunkat is támogatjuk. Az ENSZ reformjáról beszélünk, amely során Japán és két afrikai ország is bekerül a tanácsba.

Jelenleg Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Oroszország és az Egyesült Államok az állandó tagok, további tíz tag pedig kétévente cserél?dik.

BB


Related posts

Kommentelj