Lista a nyaralás előtti teendőkről

Sok itt élő külföldi hagyja el Japánt a szabadság idején, ez alól én sem vagyok kivétel. Mindig veszélyes dolognak számít két percnél hosszabb időre magára hagyni az otthonom – a japán házak olyan… kifinomultak. Gyakorlatilag bármi eltörölheti őket a föld színéről, valószínűleg ezért van az hogy a felkelő nap országában nem szokás hosszú nyaralásra menni. A legutolsó tájfun idején biztos vagyok benne, hogy családtagjaim súlya miatt nem fújta el a házunkat a szél. Ezzel a rengeteg tájfunnal, földrengéssel és hatalmas esőzésekkel okkal érezzük magunkat kényelmetlenül, ha egyedül hagyjuk otthonunkat. Hívhatod globális felmelegedésnek vagy klímaváltozásnak, én mindenesetre mérges sintó isteneknek nevezem őket. Képzelheted, mire képes az itt élő 8 millió isten, ha nyűgös lesz.

Japán lakossága 120 millió, vagyis minden 15 emberre jut egy egész isten. Nem is rossz arány… A népesség csökkenő száma biztos jól jön nekik: az istenek köztudottan igen elfoglaltak és kevesebb ember kevesebb tennivalót jelent. Sose feledkezz meg arról, hogy nem minden isten jóindulatú. Sokan félelmet keltenek bennünk.

Az istenek között a legtöbb civódás azért tör ki, mert már rég nyugdíjba szeretnének vonulni. Gondold csak végig: évezredek óta csak dolgoznak, csak dolgoznak – közben némelyikük feleslegessé válik, némelyek amakudariba esnek. De ki lesz az első, aki nyugodtan visszavonulhat? Remélem, a nyugdíjas istenek is megfelelő szociális ellátásban részesülnek, és talán még valami ajándék is jut nekik, amikor mindannyian összegyűlnek az októberi nagytalálkozón, az Izumo szentélynél.

Addig is, amíg ez kialakul, sajnos számítanunk kell a karácsonyi tájfunokra és az újévi földrengésekre. Főleg, ha az istenek is buliznak szilveszterkor.

A másik, aggodalomra okot adó jelenség a házam elhagyásakor a termeszek. Soha ne becsüld alá az állkapcsukat, csak mert kicsi! Szomszédom háza három évvel a felépítése után egyszerűen megszűnt létezni . A termeszek elfogyasztották.

Related posts