Megjelent a Szaku 19

A hangokról: dráma cd, seiyuuk, rádióműsorok

Ki ne emlékezne gyerekkorunk mesekazettáira! Mióta azonban általánossá vált a televízió és a rajzfilmek, szinte teljesen eltűntek ezek Magyarországon – nem úgy Japánban.
     
Sőt, ott nem csak mesékről léteznek hangfelvételek, hanem bármilyen történetről minden korosztálynak – a shoujótól kezdve a joseien, boys’ love-on át a shounenen keresztül a seinenig. Ezek az úgynevezett dráma cd-k, és meglepően nagymértékben vannak jelen a piacon. Ilyen készülhet regényből, mangából vagy akár videojátékból, és olyan műfajokban, művekről is, ahol megfilmesítés, animeverzió szóba sem kerül. Mivel a dráma cd-k japán nyelvűek, nem jutnak el Nyugatra, így kevesen ismerik ezeket.
A dráma cd-kkel szorosan összefügg a japán hangszínészek munkája. Az úgynevezett seiyuuk helyzete teljesen más, mint bárhol a világon. Ők nem csak különböző karaktereknek kölcsönzik a hangjukat, hanem énekelnek, rendezvényeken vesznek részt, rádióműsorokban és hangjátékokban szerepelnek. Mivel kiválóan játszanak, rajongói kultusz övezi őket Japánban, és Nyugaton is sokan kedvelik őket.

Related posts