Tódzsó Juko: a nagypapa nem is volt háborús bűnös

Kapitány ez alkalommal is a politikába ássa be magát: Tódzsó Jukóval, a nyári felső házi választásokon induló jelölttel beszélgetett. Lássuk, képes-e egy tehetséges hírember elérni, hogy az olcsóbb sört is felvegye a választási programjába.

 

Az egykori háborús miniszterelnök, Tódzsó Hideki – akit később háborús bűnösként felakasztottak a tokiói per után – unokája hiszi, hogy a modern Japánt megfosztották isteni mivoltától és ezen kíván változtatni, amennyiben a felső házba kerül.

– Valamit tenni szeretnék Japán jelenlegi helyzetével – mondta egy sajtóreggelin a Külföldi Tudósítók Klubjában. – Változtatni szeretnék a japánok csekély önbizalmán, akikből hiányzik a büszkeség és nemzetük tisztelete.

A 68 éves ultranacionalista hölgy úgy véli, hogy nagyapja örökségét helytelenül ítélték meg a világháborút követő években. Szeretné, ha az emlékeket ismét a jó útra terelnék.

– Miután véget ért a háború – mondta -, következetesen háborús bűnösként kezelték Japánban. Erősen hiszem, hogy nagyapám becsületének helyreállítása egyben egész Japán becsületének és büszkeségének helyreállítása is lesz.

Szerinte Japán nem indított agresszív háborút, majd hozzátette: csak egy háborúról van szó, egy korrekt háborúról.

– Ha nagyapám, Tódzsó Hideki felelős azért a háborúért – véli a képviselőjelölt -, akkor csakis azért felelős, hogy elvesztettük, nem pedig azért, mert elkezdtük.

Elemzők szerint a választás, amely a Diéta felső házának 242 helyéért folyik komoly gondokat okozhat Abe Sinzó miniszterelnök számára (így is történt – a ford.), elképzelhető, hogy elolvad a jelenleg kormányzó Liberáldemokrata Párt többsége. A változások nem kerülik el a koalíciós partnert, az Új Komeitót sem. A választásokra épp akkor kerül sor, amikor Abe Sinzó népszerűsége történelmi mélypontra süllyedt – tavaly szeptemberi megválasztása óta még sosem volt ilyen alacsony, 32%-os. Kormányzása idején folyamatosak voltak a botrányok.

A legutóbbi esetben például kiderült, hogy a társadalombiztosításnál ötvenmillió, nyugdíjasokhoz köthető adatot kezeltek félre – Abe problémáit leginkább minisztereinek folyamatos ballépése okozza.

Az egészségügyminiszter szerint a nők olyanok, mint egy háztartási gép: úgy fogalmazott 2007 januárjában, hogy „mivel a gyerekgyártó gépek” száma adott, mindent meg kell tenni azért, hogy megállítsák a népesség csökkenését. Kétes költségei miatt, amit állítólag az irodája emésztett fel, valamint egy építés körül kitört megvesztegetési botrány hatására Macuoka Tosikacu mezőgazdasági miniszter májusban öngyilkosságot követett el. Nyáron Kjúma Fumio védelmi miniszter egy beszédben, amit a Reitaku egyetemen mondott el Kasiva városban (Csiba megye) úgy fogalmazott, hogy Hirosima és Nagaszaki 1945-ös nukleáris bombázása elkerülhetetlen volt.

– Olyan nemzet tagjanként, amely egyedül tapasztalhatta meg az atombomba hatását az emberiség történelmében – mondta Tódzsó -, rendkívül sokkolónak tartom ezeket a kommentárokat. A tény, hogy Abe Sinzó és az LDP vezetése nem lát okot arra, hogy menessze Kjúma védelmi minisztert olyasmi, ami óriási csalódottsággal tölt el.

Tódzsó állásfoglalásának másnapján Kjúma lemondott.

Tódzsó függetlenként indul, sem Abetól, sem az LDP tagjaitól nem kap támoatást. Költségeit „saját zsebből” és „szenvedélyes szívű” barátok adományaiból fedezi.

Ha megválasztják, Tódzsó azon fog dolgozni, hogy megváltoztassák a háború után született alkotmány 9. paragrafusát, amely elutasítja a háborút és megtiltja Japánnak, hogy katonai műveletekben vegyen részt a nemzetközi viták elsimítása érdekében. Ezen túl szeretné újraírni a történelmi adatokat, például azt, hogy Kína állítása szerint Nankingban 300,000 civilt gyilkoltak le a japán katonák.

– Még ma sincs fizikai bizonyíték az állítólagos mészárlásra. Nincsenek szemtanúi beszámolók. Tudom, hogy kering néhány fotó a világban, amelyekről azt állítják, hogy a mészárlás bizonyítékai.. Ugyanakkor tudósok megvizsgálták ezeket a fényképeket és rámutattak, hogy nagyon kétséges eredetűek, illetve hamisítványok – állítja az unoka.

A komfortnők kérdéséről, amelyben a nyáron még az amerikai képviselőház külkapcsolatokért felelős bizottsága is elítélő határozatot hozott – a japán hadsereg Kínában, Tajvanon, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken bordélyhálózatot épített ki és erőszakkal dolgoztatott benne több ezer ázsiai nőt – az a véleménye, hogy ilyen nem létezett.

– A hadsereget – magyarázza – rengeteg ember kísérte, például fotósok, nővérek, újságírók. De japán katonai komfortnők nem léteztek. Hirdetésekben toborozták őket, amikor a hadsereg új állomáshelyre érkezett.

A jelenlegi politikai helyzetről szólva Tódzsó kemény szavakkal illeti Abe miniszterelnököt, aki lebegtette, hogy meglátogatja-e a hírhedt Jaszukuni szentélyt Tokió közepén, amely a militarizmus központjának számított és ahol nagyapját 13 A osztályú háborús bűnössel együtt végső nyugalomra helyezték.

– Mielőtt Abe miniszterelnök lett – mondja -, igen nyitott volt hitében és elég gyakran meglátogatta a Jaszukuni szentélyt. Azonban miután a nemzet vezetőjévé választották, újragondolta és úgy döntött, hogy a kétértelműség taktikáját választja. Nem tisztázta, hogy meglátogatja-e a Jaszukuni szentélyt. Erősen érzem, hogy igen szomorú dolog, hogy meg kellett változtatnia politikáját.

Tódzsó tisztában van vele, hogy véleményével szembe megy a közfelfogással és hogy túlságosan érdesnek tűnhet, de igazából meglehetősen gyengéd személyiség.

– Nem vagyok sólyom – utal arra, ahogyan sokan látják. – Igazából egy galamb vagyok, egyike azoknak, amik a Jaszukuni szentély torii kapuján ülnek.

A választásokat 2007 július 29-én tartották.

Captain Japan

Related posts

Kommentelj