Futonok pizsamában

Szomszédom, Kazu-csan folyton panaszkodik a Siraisi nemzetközi villa vendégeire: már megint magukkal vitték a partra a fekvőhelyül szolgáló matracokat. A helyi minsuku (japán stílusú fogadó) is rendszeresen felhív, hogy magyarázzam el a külföldi vendégeknek az ágyazás módját, mivel megint lepedőt kérnek a futonra.

A félreértések elkerülhetetlenek, ha japán ágyneműről van szó – már maga a szó is egy oximoron, hiszen a felkelő nap országában ágy helyett futont használnak. A „befutonozás” még csak nem is hangzik jól. Olyan, mintha egy különleges szállítási módszerről lenne szó, amelyhez egy repülő szőnyeg és némi transzcendentális meditáció szükségeltetik.

A félreértések tisztázása végett rövid tanfolyam keretében megmutatom nektek a Futon Útját.

Képzelj el egy meztelen futont, mindenféle lepedő vagy takaró nélkül. A csupasz matraccal ellentétben, amely általában csíkos (és D.A. sci-fi könyveiben esetleg még zsuppog is – a ford.), a japán futont általában virágokkal díszítik, mivel errefelé mindennek virágosnak kell tűnnie. Mellesleg amikor a japánok kilógatják a futonokat az ablakpárkányra, hogy kiszellőzzenek, ismét jól összemelegednek a természettel. Végső soron jó dolog, hogy nyugaton nem lógatjuk ki a matracokat. Az a sok csík keményen lerontaná a városképet.

A japán futon vékony és hajlékony, így használat után összehajtogatva elfér a szekrényben. Egyébként nincs a geometriában még egy olyan megnyugtató folyamat, mint amikor egy téglalap alakú tárgyat négyzetté hajtogatnak. És még kevesebb helyet is foglal.

Most képzeld el, hogy előveszed a négyzetet, széthajtogatod virágmintás téglalappá és felöltözteted. Az a fehér huzat, amit a futonra terítesz, a pizsamája. Minden mást erre halmozunk.

A rendesen felöltöztetett futon olyasmi, mint egy szépen sikerült origami. Akárcsak a papírhajtogatás esetében, itt is előfordul, hogy az eredetileg darunak induló projekt végül inkább emlékeztet egy markológépre, mint madárra. A futont is gyakran sikerül teveszerűre hajtogatni.

Íme a mód, ahogy az első fehér huzatot a futonra kell helyezni. Vigyázat: soha ne próbáld meg egyedül csinálni. Szerezz legalább két társat (az sem baj, ha tizen vannak) és markoljátok meg a huzat összes szélét. Most nyúj bele és belülről fogd meg a két túlsó csücsköt. Húzd ki, azaz fordítsd ki az egészet. A kifordult csücsköt tedd a futon egyik végéhez és szépen húzd rá az egészet. Ha a művelet során a futon egy kamion által kivégzett csirkére kezd hasonlítani, kezdd elölről.

Húzd be a zipzárat, aztán ragadd meg ismét a sarkokat. Rázd meg erőteljesen – ezt hívják púptalanításnak. Így akadályozod meg a teve-kinézetű végeredményt.

Ha nem találsz senkit, aki segíthetne, javaslom, hogy fektesd a huzatot a futon tetejére és celluxozd oda.

Lépj be a „toveru ketto”-ba, ami egy akkora törölköző, mintha csak egy bernáthegyinek készült volna. Vagy egy limuzinhoz. A pletykákkal ellentétben ez nem a hőforrásokba látogató külföldieknek készült takargató-törölköző. Alhatsz rajta vagy alatta, mintha csak egy vékony paplan lenne. Leginkább nyaranta használatos, hogy segédkezzen az alvásban, ami a forró és párás japán időjárásban nem egyszerű rutinfeladat. Próbáld leküzdeni a kísértést és ne vidd le az ágyneműt a partra, hogy királyi méretű törölközőként használd.

Tipp: Ha nem rendelkezel a futonbirkózás művészetével, amely ahhoz szükséges, hogy egy sima huzatba erőszakold a fekvőalkalmatosságot, használd a toveru kettót alsóneműként. Feküdj rá a futonra és hajtogasd magadra a széleket. De ez család, szóval csitt!

Most pedig a kakebutonról, a takaróról, ami felülre való. Ismét egy meztelen, de virágilag kielégítő tárgyról van szó. Ez a takaró a takarót takaró huzatba való – a fene, már megint egy zipzáras darab! Ráadásul óriási, kerek lyuk van a közepén! Precíz megfogalmazásban: ovális, rajta horgoltnak tűnő hálóval. Használd az előzőleg ismertetett módszert: nyúlj be, fordíts ki, zipzárazd le és enyhén rázd meg.

Ha az a benyomásod támad, hogy a takaró olyan, mint egy hatalmas képkeret, középen lyukkal a fotónak, akkor gratulálok, kezded megérteni a futonod. A nyílás pont azért van, hogy kikandikálhassanak a virágminták. Na ezért van a takarón az a sok, békejelet mutató virág.

Most, hogy elérkeztünk a virágos harmóniába, gyerünk, tedd magad szebbé egy egészségügyi alvással… de semmiképp sem a tengerparton!

Amy Chavez

Related posts

Kommentelj