Földrengés idején kerüld a hajladozó gépeket

Nemrég felkértek, hogy szerkesszem át a kaszaokai városháza kiürítési kézikönyvét. „Ne aggódj”, mondták, „már angolra fordítottuk. Már csak át kell szerkesztened.” Rendben.

Kerüld el a sziklák alá épített házakat, még ha istentisztelet céljára is építették.
Ami a kézikönyvben meglepett, az nem feltétlenül a szükségszerűen különös angol nyelvezet, hanem az a részletesség, amelybe belementek a biztonság érdekében. Lemásolom az utasításokat, majd NAGYBETŰKKEL mellékelem saját fordításom, amit az ő fordításuk alapján készítettem.
1. Cunami
A test megvédése érdekében a cunamitól. Azok, akik a partvonalon vannak jelen el kell távolítani magukat a tengerpartról azonnal. Meneküljön biztonságos helyre, mint a dombok, sietősen. MÁS SZÓVAL ROHANJ MINT AZ ÁLLAT.
A cunami ideje alatt úgyszintén, mivel veszélyes, sem a tengerfürdés, sem a szörf-horgászat nem kerül előadásra. HA CSAK NEM VAGY TELJESEN HÜLYE VAGY NINCS HALÁLVÁGYAD, NE MENJ PECÁZNI, SZÖRFÖLNI VAGY ÚSZNI, HA CUNAMI-FIGYELMEZTETÉST HALLASZ.
Késedelem nélkül evakuáljon, különösen, ha veszélyeztetett területen tartózkodik. Bátorítsa az embereket, hogy ne késlekedjenek és evakuáljon azonnal. FUSS MINT AZ ÁLLAT. BÁTORÍTSD AZ EMBEREKET, HOGY FUSSANAK MINT AZ ÁLLAT.
Ha elkéstél a katasztrófa elől, menekülnöd kellene egy magas épületbe három emelet felett. HA NINCS IDŐD A MENEKÜLÉSRE, MENJ A LEGKÖZELEBBI ÉPÜLET LEGTETEJÉRE. VÉGY MAGADHOZ NAPOLAJAT, EGY KALAPOT ÉS EGY JÓ REGÉNYT ARRA AZ ESETRE, HA NAPOKRA A TETŐN REKEDNÉL.
2. Földrengések
Rakd sorba a konyhai csészéket konyharuhákkal, hogy az edények ne rázkódjanak össze és ne ugorjanak le a polcokról egy földrengés idején. HAGYD A FENÉBE A KONYHARUHÁT. HAGYJ FEL A BOROSPOHÁRRAL ÉS A DRÁGA PORCELÁNNAL, HELYETTESÍTSD TÖRHETETLEN EDÉNYEKKEL. VAGY MÉG JOBB: SOKKAL BIZTONSÁGOSABB, HA EGYÁLTALÁN NINCS SEMMILYEN EDÉNYED. CSAK EGYÉL MEG MINDENT A KONZERVDOBOZBÓL, ÉS TÖLTSÖN EL A TUDAT, HOGY BIZTONSÁGBAN VAGY AZ UGRÁLÓ EDÉNYEK ELŐL.
Ne keress menedéket nehéz bútorok közelében, melyek rádeshetnek, mint például a ruhásszekrény. Ha kint vagy, kerüld el a menedékkeresést a hajladozó gépek mellett (szójáték – <STRONG>v</STRONG>ending machine – italautomata, <STRONG>b</STRONG>ending machine – japános angorsággal – hajladozó gép – a ford.). Maradj távol az épületektől, melyek összedőlhetnek. A házon belül csavarozz oda minden bútort a falhoz. VÁSÁROLJ FÖLDRENGÉSBIZTOS HÁZAT, ELEVE FALHOZ CSAVAROZOTT BERENDEZÉSSEL. EZ NEMCSAK BIZTONSÁGOS, RÁADÁSUL SOHA TÖBBÉ NEM KELL ÁTRENDEZNED A LAKÁST (hacsak nem vásárolsz egy láncfűrészt), SŐT MÉG TAKARÍTANOD SEM KELL ALATTA. ÉS KERÜLD EL A SZIKLÁK ALÁ ÉPÍTETT HÁZAKAT, MÉG HA ISTENTISZTELET CÉLJÁRA IS ÉPÍTETTÉK. NE FELEDD, ELSŐ A BIZTONSÁG!
3. Földcsuszamlások
Az evakuáció során menj a katasztrófasátorba a lábadon. Ne használj autót. Használj magas utcákat és sétapálcát. AZ EVAKUÁCIÓ SORÁN GYALOGOLJ A LEGKÖZELEBBI KIJELÖLT HELYRE. AZ AUTÓK CSAK DUGÓT OKOZNAK, MÁRPEDIG AZ UTAKRA A MENTŐKNEK LESZ SZÜKSÉGE. NE FELEDD, MENEKÜLJ, MINT AZ ÁLLAT! EHHEZ MELLESLEG NEM ÁRT EGY KICSIT EDZÉSBE JÖNNI. ÉS NE FELEDD A SÉTAPÁLCÁT.
A földcsuszamlás jelei: morgás a hegyen, egy lejtőn hirtelen víz tör elő, egy kavics legördül, a talaj megreped. FIGYELJ FEL AZ OLYAN JELENKRE, MINT A HEGY MORGÁSA, VAGY HA SZIKLÁK KEZDENEK ZÁPOROZNI KÖRÜLÖTTED. LEHET, HOGY VÍZ TÖR ELŐ A FÖLDBŐL, AMI PERSZE MEGREPED. EMLÉKSZEL A SÉTAPÁLCÁRA? KÉTSZERESEN IS HASZNOS, HISZEN NÉLKÜLÖZHETETLEN A FÖLD NAGY GLECCSERSZAKADÉKAIN VALÓ ÁTKELÉSHEZ.
4. Evakuációs csomag
Az előkészület a kulcs a legtöbb katasztrófa túléléséhez. Legyen az ajtódnál egy evakuációs csomag:
1. Hordozható rádió. Ne feledd az extra elemeket. ÉS AZ iPODOD.
2. Zseblámpa. Ne feledd az elemeket. AZ iPODHOZ SE.
3. Olyan étel, amit főzés nélkül elfogyaszthatsz. Tejpor, ha kisbabád van. SZÁRAZ KAJA, HA MACSKÁD VAN.
4. Alsónemű, dzseki, kesztyű, törlőkendő, törölköző. Papírpelenka, ha kisbabád van. SOHA NEM LEHET ELÉG SOK ALSÓNEMŰD!
5. Orvosság, kötszerek, fertőtlenítő, orvosság, elsősegély-doboz. NE FELEDD A SÖRT ÉS A CSOKIT.
6. Kés, gyufa, kendő, műanyag zacskó stb. ÉS MINDEN MÁS, AMIT LEFELEJTETTEK ERRŐL A LISTÁRÓL.
Legvégül: soha ne evakuálj egyedül. Mindig biztonságosabb egy csoporttal lenni. MELLESLEG HA ÍGY TESZEL, MINDIG RÁFOGHATOD VALAKIRE A TOVÁBBI BAJOKAT.

Amy Chavez

Related posts

Kommentelj