You can penji training – tanulj meg szépen írni (TESZT)

A You can (katakanául: jú kjan) tipikusan DS-barát program: az érintőképernyő segítségével tanít meg szépen írni – japánul.

A Sega szeptember végén megjelent programja sokkal részletesebben tárgyalja az írás fontos elemeit, mint kedvencünk, a Kakitori kandzsi kun (amely inkább kandzsitanuló program). A leckék előtt lépésről lépésre bemutatja, mitől lesz szép egy írásjel. Bemelegítő rajzfeladatokkal indít, hogy energiától duzzadó, ugyanakkor ellazult íróizmokkal kezdhess hozzá az igazi íráshoz. Még a testtartásról is értekezik egy picit, aztán jöhetnek a párhuzamos vonalak, meg a körök. Nem is tudtam, hogy ennyire nehéz két kört egymásba rajzolni… 🙂 Mindenesetre olyan részletes bevezetést kapunk (a japánul nem beszélők szerencséjére többnyire egyértelmű ábrákkal) az írásba, hogy tényleg működik a tanulás, tanár nélkül.

Minden egyes hiraganát (annak az egyszerű abc-nek az írásjeleit, amivel a japán nyelvtanulást szokták kezdeni) tízszer kell leírnod, egyre kevesebb segítség nélkül. Először még kapsz egy halvány rajzot a háttérben, a végén viszont már csak a kezdőpontot adják meg. Mind a tíz rajzod megnézheted utólag is, és mivel japán programról van szó, minden elképzelhető statisztikát tárol rólad.

Néhány teszt elvégzése után újabb lehetőségek szabadulnak fel (magyarul unlockolódnak), például teljes mondatok írását gyakorolhatod (vegyesen mindhárom írástípussal – hiraganával, katakanával, kandzsival) a hozzád legközelebb álló sebességgel. (Igen, van lassú-lusta opció is.)

Összegzés

Mindenkinek ajánlható, aki japánul tanul, függetlenül attól, hogy mennyire beszéli a nyelvet. Kezdők számára az egyik legalaposabb (és türelmes 🙂 oktatóprogram az alapvető abc-k elsajátításához.

Related posts

Kommentelj