Új uszonyt kapott a mozgássérült delfin


Egy Japánban tartott sérült delfin ismét képes normális úszásra, sőt még ugrani is tud, hála annak a mesterséges hátuszonynak, amit egy autógumi-gyártó cég készített. A 34 éves, Fudzsi névre hallgató delfin hátuszonyát még 2002-ben kellett amputálni, amikor megtámadta egy ismeretlen betegség. A Fudzsi mellett dolgozó egyik állatorvos megkérte a Bridgestone-nál dolgozó barátját, hogy próbáljon segíteni. Tíz prototípust készítettek, mire az egyik működőképesnek bizonyult. Ezután további öt hónapig tartott, amíg Fudzsi hozzászokott a művégtaghoz – a delfinlány először nagyon megrémült tőle.

A mindössze 2 kilós műuszonyt Fudzsi általában csak naponta 20 percig viseli – eddig tart, amíg leesik vagy a többiek megeszik. A műuszony anyaga ugyanaz, mint amit a Forma-1-es kocsiknál használnak a gumikhoz. Az a rész, ahol a gumi Fudzsi bőrével érintkezik, szivacsos gumiból készült.

– Nagyon hálásak vagyunk. Igaz ugyan, hogy Fudzsi az uszony nélkül is képes úszni, de csak nagyon lassan, és természetesen nem tud nélküle ugrani – mondta Kovami Maszaja, az Okinava Csuraumi Akvárium gondozója. – Látogatóink szerint is boldogabbnak tűnik – tette hozzá.

A Bridgestone-nak a műuszony mintegy 10 millió jenébe került, ennek ellenére nyitottak voltak a szokatlan problémára.

– Mi autógumikat készítünk – vagyis egyfajta lábakat. Ha ilyen kéréseket kapunk, mindig megfontoljuk a dolgot – mondta a vállalat szóvivője.

BBC

Related posts