Tokyo Game Show eredmények

Tokyo Game Show eredmények: igen az RPG-kre, nem a külföldi játékokra

A TGS felmérése rosszat jelent a Microsoft és az akciójátékok készítői számára, és azoknak, akik be akarnak törni a japán piacra. A CESA (Computer Entertainment Supplier’s Assosiation) az a szervezet, amely a tokiói show-t is rendezi idén is több mint ezer fiatal játékost kérdezett meg arról, hogy mi a véleményük a mobiltelefonokról vagy hogy mi a kedvenc játékuk. A felmérés eredménye (japánul) elolvasható a cesa.or.jp oldalon.
Nem meglepő, hogy az élen toronymagasan a PS2 végzett: a válaszadók 79%-a rendelkezett eggyel. Ezt követte a PSOne és az eredeti Playstation 62 százalékkal. A Nintendóé a harmadik hely a Super NES-szel és a GBA/GBASP-vel 58 illetve 56 százalékkal. A Microsoft Xboxa messze lemaradt a maga tíz százalékos eredményével. A CESA felmérése szerint az Xbox népszerűsége alacsonyabb, mint öt, ma nem is gyártott konzolé (!). A következő játékgépek mind magasabb arányban találhatók meg a japán háztartásokban, mint az Xbox: Super NES, GameBoy Color, N64, Sega Dreamcast és Sega Saturn.
A képet némileg árnyalja, hogy a válaszadók 39 százaléka jelölte meg másodikként az Xboxot mint megvenni kívánt konzolt.
A kérdezők a látogatók kedvenc játékstílusaira is kívácsiak voltak. Magasan vezet az RPG (szerepjáték): a megkérdezettek 39%-ának ez a kedvenc játéktípusa. Ez magasan veri a többi játéktípus népszerűségét: a második legnépszerűbb műfaj, a stratégiai játék is csak 7 százalékot kapott. A first person shooterek (Doom, Quake típusú lövöldözős programok) és a LAN (hálózatban játszható) játékok egy százalék alatt végezték.
Ezek az adatok kemény diónak számítanak a Japánra kacsintgató fejlesztők számára. Ehhez jön még hozzá az az érdekes tény, hogy a válaszadók nem egész egy százaléka vásárolt már tengeren túli játékot.
A felmérés persze nem reprezentatív, ide inkább hardcore játékosok jöttek el, valószínűleg az országos átlag eltér az ő véleményüktől. Ezért a 2004-es felmérést már a lakosság sokkal szélesebb körében tervezik elvégezni.

Gamespot

Related posts