Utcai kávézók – a jövőben már Japánban is?

Hamarosan megjelenik a kávé-kultúra a japán utcákon

Képzelj el egy utcát, amely tele van kis kávézók teraszaival, ahol emberek szürcsölik a finom kávét és békésen szemlélik a világot. Európában igen, Amerikában is; nem így Japánban.

Korunk divatszavával, a deregulációval úgy tűnik, ez a helyzet is változni fog. Koizumi Junicsiro miniszterelnök vezetésével összeült egy bizottság, amely arra hivatott, hogy megtalálja a módját annak, hogy a helyi vezetés minél szabadabb kezet kapjon saját ügyei rendezésére.
E bizottság munkájának része a revitalizációs terv is. Amikor a helyi hatóságokat megkérdezték arról, hogy szerintük milyen módon lehetne életet lehelni a gazdaságba, sokan azt felelték, hogy jó módszernek tartanák a teraszos kávézók engedélyezését.
Ehhez viszont szükség lenne megengedőbb szabályozásra. A jelenlegi törvények szerint az utcán csak a postaládáknak van helye, a cappuccinóknak kilépni tilos. Ha egy kávézó tulajdonosa teraszt szeretne nyitni, először a helyi önkormányzattól kell engedélyt kérnie, amit a törvény miatt szinte soha nem adnak meg.

Némely város trükkös megoldásokat eszelt ki: Nagoja például betartja a törvényt, csak épp tekintetbe vesznek egy másik bekezdést is, amely megengedi „az utakkal kapcsolatos létesítmények felállítását”. Nos, a város vezetői ilyen „létesítménynek” tartják a teraszokat és volt tiltás, nincs tiltás… Ugyanez vonatkozik a folyóparti területekre is. A kormány és a felelős minisztériumok mind könnyített eljárási rendet ígérnek.


Asahi Shimbun

Related posts