A régi szép japán idők

A régi japán mondás – a kiálló szöget be kell verni – hűen tükrözi a társadalom értékítéletét az individualizmus és az uniformizmus között.Szómagyarázat

  • keitai – mobiltelefon
  • szodai gomi – Nagytakarítás, általában néhány hónaponta tartják. A gajdzsinok híresek arról, hogy mindent ilyen helyen gyűjtenek be.
  • hjakkin – Száz jenes bolt. Mostanában elszaporodott Japánban, többnyire olcsó kínai termékeket árulnak bennük.
  • Hjakkin de katta jo! – Egy száz jenes boltban vettem!
Azt szokták mondani, hogy akkor érdemes hazaköltözni Japánból, amikor azon kapod magad, hogy a telefonnak is hajolgatni kezdesz. Túl sokáig voltál a szigetországban? Lehet…

Mielőtt te is vad költeményeket zengenél a régi szép időkről, légy szíves, mondd meg, ha még emlékszel:

– Arra az időre, amikor az emberek bámulása még nem volt vicces? Manapság ha végigmész Haradzsukun vagy Sindzsukun és szétnézel a lányok között… Mindent megtalálsz, a Hello Kittytől a kosztümig. Bárhol is jársz Japánban, mindenütt tetovált, festett hajú, extrém öltözetű emberekkel találkozol. Nem úgy, mint azelőtt. Akkoriban mindenki szolid, sötét ruhát viselt és egyformán – nagyon komolyan – nézett ki.

Várni a piros lámpánál a váltásra, hogy a gyalogosok is átmehessenek? Sokszor azon kapom magam, hogy az egyetlen, aki még vár, miközben mindenki más már átment a piroson az én vagyok, a gajdzsin. Ma már senki sem vár a zöldre, kivéve az óvónéniket.

Amikor még senkinek sem volt rendkívüli frizurája? A legvadabb elhajlás a copf volt – az összes lány viselt ilyet! Még a felnőtt nők is copfosak voltak.

Amikor még minden bolt este hétkor zárt? Ha teljes időben dolgoztál, képtelenség volt bevásárolni. A cégemnél a nőket korábban hazaengedték, mint a férfiakat, hogy eljussanak az élelmiszerboltokba és hazatérő férjüket vacsorával várhassák.

Pénz nélkül maradtál egész hétvégén, mert az összes bankomat zárva volt? Mellesleg soha nem értettem, miért kell kiadni a bankjegyautomatáknak a hétvégét. Hova mennének? A Kajmán-szigetekre, némi off-shore befektetés reményében? Még mindig látok olyan automatákat, ahol nagy betűkkel reklámozzák, hogy „24 órán át nyitva!”, mintha ez lenne a létező legmodernebb technológiai fejlesztés a Holdra szállás óta.

Amikor még senki sem fogadott el hitelkártyát? A JR-nál nem fizethetted ki a harmincezer jenes vonatjegyet (így van, főszerk. úr is kétszer állt sorba emiatt – a főszerk. úr), de még az utazási ügynöknek sem a kétszázezres repülőjegyet. Olyan is előfordult, hogy a repülőtéren ragadtam, miután hazatértem egy koreai kirándulásból. Az összes jegyautomata ugyanis zárva volt, a pénzváltó pedig nem váltotta vissza a nálam lévő koreai won-t jenre. Mindössze annyit tehettem, hogy megvártam a másnap reggeli tíz órát, amikor a bankomat életre kelt.

A hosszú ruhákban izzadni május elsejéig, amikor hivatalosan is beköszöntött a rövid ruhák korszaka? Aztán izzadni a rövid ruhákban július elsejéig, amikortól hivatalosan is be lehet kapcsolni a légkondit? Most már bármikor halálra fagyhatsz márciustól novemberig.

Amikor a legolcsóbb dolog 500 jenbe került? Ma már teljesen berendezheted a lakást a 100 jenes boltból – és még büszkélkedhetsz is vele. Ezelőtt már annak is örülhettél, ha a szodai gomiban (a nagytakarítás idején) találtál valami hasznosat. Közben a japánok fintorogtak, ha megláttak guberálni. Most már a japánok is a százjenes boltokban turkálnak és büszkén mesélik egymásnak, ha jó vásárt csináltak a hjakkinban. Én épp
ezért nem vettem még házat Japánban: ha elég türelmes vagyok, biztosan megjelennek majd a százjenes boltban.

Szóval amikor a régi szép japán időket sírod vissza, emlékezz rá, hogy nem minden volt tökéletes. Japán évről évre lakhatóbb és jobb lesz – még azt is nehéz megállapítani, mikor jön el az ideje, hogy hazatérj. Talán akkor, ha hajlongani kezdesz a keitaiodnak?

Amy Chavez

Related posts