Nara megfújta a turistacsábító kürtöket

A narai önkormányzat új programokkal igyekszik elérni, hogy a turisták ne csak egy napra utazzanak el a városba. Júliusban reggel és este összehívják a parkban szabadon kószáló őzeket, amit egyébként csak télen szoktak tenni. Ezen kívül elindul a „Tenpjo tapasztalat” nevű program, amely segít a vendégeknek betekintést nyújtani abba a korszakba, amikor még Nara volt a főváros. A program részvevői nigirizumit, vagyis kézzel öntött kínai tintarudacskát készítenek, és mennyezeti díszítő motívumokat – például manóarcokat – rajzolhatnak.
Tavalyelőtt csaknem 14 millióan látogatták meg a várost, de csupán 14 százalékuk aludt ott.
A kevés ott töltött vendégéjszaka egyik oka az, hogy a legtöbb templomot és szentélyt kilenctől ötig lehet csak látogatni. A nagyszerű helyi tömegközlekedés ironikus módon azzal a hátránnyal jár, hogy a turisták könnyedén körbejárhatják a nevezetességeket egy nap alatt, majd visszatérhetnek Kiotóba vagy Oszakába éjszakázni.
Egy évtizeddel korábban még sokkal több iskolás érkezett Narába – tavalyelőtt már csak feleannyian, 147 ezren voltak.
Az őzek összekürtölése ezentúl tehát minden hétvégén és az ünnepnapokon is megtekinthető. A tintarudcsakák készítését pedig akár este kilencig is kipróbálhatják a látogatók. A programokat külön a figyelmébe ajánlják azoknak a tanároknak, akik az iskolai kirándulást előkészítendő Narába utaznak.

Yomiuri Shimbun

Related posts