Francia arany a budapesti kendó Eb-n

Ismét a francia férfi csapat bizonyult az európai zóna legjobbjának a hétvégén megrendezett 19. Kendó Európa-bajnokságon. A Körcsarnokban zajló torna döntőjében a finneket mosták le a dodzsó parkettjéről a franciák, a harmadik helyet megosztva a spanyol és az olasz csapat érdemelte ki.

Szombaton reggel kilenctől délután ötig zajlottak a budapesten megrendezett 19. Kendó Európa-bajnokság férfi kendo csapatversenyének küzdelmei. Huszonhét ország 135 versenyzője vívott mezítlábas párharcot a csapatelsőségért a Körcsarnok parkettján. Az ötfős csapatok három pályán mérték össze tudásukat, az A, B, C csoportokból továbbjutó országok a következő körben már a nyolc közé kerülésért csaptak össze.

Érem nélkül

A magyar válogatott öt versenyzője (Bárány Tibor csapatkapitány, Erdélyi Gábor, Király Norbert, Dubi Sándor és Dubi Attila) többek között az orosz csapat legyőzésével került a legjobb nyolc csapat közé, ahol viszont a finn válogatott legjobbjaival kerültek szembe. A kiváló formát mutató északiak megfordították a kezdetben nekünk kedvező eredményt és megállították az addig minden ellenfelét legyűrő magyar csapatot.

Favorit franciák

Az elődöntőbe a finneken kívül a spanyolok, az olaszok és az abszolút favoritnak számító franciák kerültek. Az olasz ötös a finnekkel került össze, és a magyar csapatot öltözőbe küldő csapat csaknem hasonló koreográfia szerint győzte le ellenfelét. A spanyolok kisebb meglepetést okozva csaknem megszorongatták az Európa legjobbjának számító francia válogatottat. Meglepetés azonban nem született, mint ahogy végül a döntőben sem: mind az öt francia simán legyőzte finn párbajtársát, öt-nullal (tíz-kettő találati arányt elérve) jogosan kiérdemelve az első helyet.

A magyar csapatot talán az kárpótolhatja az elmaradt férfi csapatéremért, hogy a küzdőszellemért járó különdíjat az orosz, a cseh és aholland csapat egy-egy tagja mellett Bárány Tibor is kiérdemelte harcos hozzáállásáért, valamint az, hogy pénteken a női csapatversenyben a magyar kendós hölgyek a német, a francia és a finn csapatot maguk mögé utasítva elhozták az első helyért járó aranyérmet.

Mi a kendo?
A kendo a régi japán kardvívás elsajátításának módszere, amely mára átalakult formában, bambuszkarddal, és speciális védőfelszerelés használatával terjedt el a világban. A kendo az intelligenciát, a szellemi erőt, az őszinteséget, és a becsületet igyekszik képviselni, ami szabályrendszerében is tükröződik.

A kendóban találatot négy meghatározott és védőfelszereléssel biztonságosan védett testrészen lehet elérni:a fejen (men), a kézen (kote), a testen (dó), valamint a torkon (cuki). A versenyen két találatot kell elérni megfelelő időben, helyen, megfelelő szituációban, hibátlan testtartással. Ez az úgynevezett ki-ken-tai-ichi.
Ki: energia, erő (hang, kiáltás). Az ellenfelet határozottan, energikusan kell megvágni.
Ken: a bambuszkard használata. A megfelelő résszel a megfelelő találati felületet kell megvágni.
Tai: testmozgás. Kiegyensúlyozott mozgással a megfelelő támadható testfelület eltalálása a megfelelő pillanatban és erővel.
Ichi: a felsorolt feltételek mindegyikének egyszerre kell teljesülnie. Ha bármelyik is hiányzik, a bírók nem fogadják el a találatot.
Zanshin: az érvényes találat után a további harckészség fenntartása.

Minimum 9×9, maximum 11×11 m-es pályán folyik a küzdelem, amit három bíró kísér figyelemmel. Két bíró együttes ítélete kell ahhoz, hogy érvényes találat (ippon) szülessen. A vívás leggyakrabban 4 percig tart, ez alatt kell elérni két ippont. Az idő lejárta esetén egy is elég a győzelemhez. Amennyiben a küzdelem döntetlen, hosszabbítás következhet az első találatig.

index

Related posts