Mandarinos csirke

  • 1 mandarin héja, 24 órás szárítás után
  • 2 kanál olaj
  • 800g csirke falatokra vágva
  • 1 nagy fej hagyma fél centis csíkokra vágva

a pároláshoz:

  • 4 kanál szójaszósz
  • 4 kanál száraz sherry
  • csipetnyi cukor
  • 2 gerezd fokhagyma (meghámozva, préselve)
  • egy szelet gyömbér
  • 3 kanál hoisin szósz
  • 3 szárított csilipaprika félbetörve
  • 2 kanál ecet
  • 1 dl csirkelé
  • 100g bambuszrügy
  • 150g gőzölt cukorborsó félbevágva
  • 2 kanál kukoricakeményítő
  • 2 kanál hideg víz
  • fél kanál szezámolaj

Vokban vagy egy nagyobb serpenyőben melegítsd fel az olajat. Forgasd úgy az edényt, hogy az olaj egyenletesen bevonja az egész felületet. Tedd bele a csirkét és a hagymát. Addig süsd nagy lángon, amíg a csirkehús minden oldalon megpirul.

A megsült húst és hagymát rakd át egy tűzálló edénybe. Add hozzá a pároláshoz szükséges összes hozzávalót (kivéve a bambuszrügyet és a cukorborsót). Tedd bele a mandarinhéjat, forrald fel az egészet, majd alacsony lángon párold 20 percig.

Add hozzá a bambuszt, forgasd meg a csirkedarabokat és folytasd a párolást újabb húsz percig. Vedd ki a gyömbért. Ha a hús túl sok levet eresztett, merd le róla.

A keményítőt keverd el alaposan a hideg vízben, majd öntsd a csirkére. Add hozzá a szezámolajat, majd amikor a leve besűrűsödött, tedd bele a borsót. Forrón tálald.

Kapcsolódó bejegyzések