Kolduscsirke

Az eredeti recept szerint a kolduscsirkét elevenen sütik meg: körbetapasztják agyaggal, a fejét szabadon hagyják. Beteszik a kemencébe, a csőre elé fűszeres levest tesznek. Ahogy a hőmérséklet nő, a csirke megissza a fűszeres lét, és ettől lesz a húsa ízletes. Galád lelkű olvasóink ezt a változatot is kipróbálhatják…

  • 1 egész csirke (1,5-2 kg-os)

páclé:

töltelék:

  • 6 shiitake gomba
  • 100g sertésszűz
  • 2 szál zöldhagyma
  • 1 kanál világos szójaszósz
  • 1 kanál szaké vagy száraz fehérbor
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál szezámolaj
  • csipetnyi hétfűszer keverék

 

  • olaj a sütéshez

 

Egy tálkában keverd el a pác hozzávalóit. Dörzsöld a csirke bőrébe és a belsejét is kend ki vele. Hagyd állni egy órát.

Melegítsd elő a sütőt.

Ha száraz shiitake gombád van, áztasd be fél órára. Facsard ki belőle a vizet és vágd vékony csíkokra. A friss gombát ne mosd meg, csak törölgesd le róla a ráragadt földet. A húst vágd gyufaszál méretűre (ha kicsit lefagyasztod, könnyebb). A többi zöldséget is vágd hasonló méretűre.

Egy vokban melegíts 2 kanál olajat. Tedd bele a zöldhagymát és a sertéshúst. Addig süsd nagy lángon, amíg a hús ropogós nem lesz. Ekkor add hozzá a gombát és a többi zöldséget. Öntsd bele a szójaszószt, szakét, cukrot, szezámolajat és hétfűszer keveréket.

Tedd félre, amíg kihűl. Ezután töltsd meg vele a csirkét, a nyílást fogvájóval vagy bambusznyárssal kösd össze.

Süsd a csirkét puhára (kb. 90 perc), az utolsó negyedórában nagyobb lángon, hogy a bőre megpiruljon.

Távolítsd el a tölteléket, és a feldarabolt csirkével, valamint forró rizzsel tálald.

 

  Fórum a keleti ételekről

Kapcsolódó bejegyzések