Koizumi visszavonul a politikától

A korábbi miniszterelnököt, Koizumi Dzsunicsirót laza stílusáról és Eliv iránti rajongásáról ismerték világszerte – szombaton bejelentette, hogy felhagy hivatásával.

A 66 éves Koizumi volt Japán történelmének harmadik leghosszabb ideig hivatalban lév? miniszterenöke a világháború után. Támogatóinak azt mondta, hogy parlamenti székét is feladja a következ? választásokon, amelyre novemberben kerül sor.


Ugyanakkor a Kyodo hírügynökség szerint Koizumi 27 éves második fia, Sindzsiro indul apja megüresedett székéért a következ? választásokon. Koizumi irodája egyel?re nem kommentálta a hírt.

A hosszú hajú Koizumi 2001 és 2006 között volt hivatalban és ritkán tapasztalt népszer?ségre tett szert.

Megjavította a viszonyt Japán legfontosabb szövetségesével, az USA-val: 2004-ben csapatokat küldött Irakba humanitárius feladatok elvégzésére. Ez az akció volt Japán legnagyobb katonai megmozdulása a világháború óta.

Ugyanakkor évente meglátogatta a rossz hír? Jaszukuni szentélyt, amellyel komolyan rontott a két ázsiai szomszéddal, Kínával és Dél-Koreával folytatott viszonyán. Koizumi volt az els? miniszterelnök, aki Észak-Koreába utazott 2002 szeptemberében, és kés?bb még egy alkalommal 2004 májusában.

2006-ban az amerikai elnökkel együtt ellátogatott Elvis Presley Graceland nev? birtokára, ahol egyértelm?en jobb Elvis-hasonmásnak bizonyult, mint W. Bush.

Kyodo

Related posts

Kommentelj