Genmaicsa, a popcorn-tea

A legenda szerint a tizenötödik században lefejeztek egy Genami nevű szolgát, akinek az volt a bűne, hogy a szamuráj urának felszolgált teába beleesett néhány szem rizs. A hadúr a történtek ellenére elkortyolta a teát és örömmel tapasztalta, hogy rendkívül ízletes itallá vált a gabonától.Genami tiszteletére a teát genmaicsának nevezték el (a csa teát jelent japánul), a hadúr pedig onnét kezdve minden reggel megivott belőle egy csészével. (A genmaicsa írásjelei nem feltétlenül erősítik meg a legendát… ) A másik, jóval hihetőbb magyarázat szerint ötletes háziasszonyok óvták ily módon a drága teakészletet ínség idején: a gabonával “higított” tea tovább tartott. Így vagy úgy történt, a tea nagyon finom :).

A genmaicsa ma is népszerű, különleges teakeverék, melybe hántolatlan,
pirított rizsszemeket kevernek. A tea ettől sajátos, enyhén pörkölt,
édeskés aromát kap. Világos, aranyszínű ital készül belőle.
A teához kevert rizsszemeket hagyományosan nyílt tűzön pörkölik meg.
Ilyenkor némelyik gabonaszem “kipattan”, mint a pattogatott kukorica.
Nyugaton ezért több helyen “popcorn-tea” néven forgalmazzák.
A rizsszemek mellett durvább zöld teát, bancsát vagy finomabb szencsát
találunk a genmaicsában. A rizsszemek gondoskodnak az “umamiról”, ami a
japánok kedvenc ötödik íze, leginkább a gesztenye utóízével lehet
körülírni. A genmaicsa egyszerre tartalmaz teára, gesztenyére és enyhe
füstölésre emlékeztető ízeket, illatokat.


Vállalkozó kedvűek szerezzenek be hat kanál hántolatlan basmati rizst,
és egy teflon serpenyőben közepes lángon (olaj nélkül) pirítsák meg.
Akkor jó, amikor illatozni kezd. Vigyázz, nehogy odaégjen. A kihűlt
rizst ezután keverd össze 50 g jó minőségű bancsával vagy szencsával,
vagy adagold közvetlenül forrázáskor a tea mellé. (Nagyjából 1:1
arányban.)


A teát legfeljebb 80 fokos vízzel forrázd 3 percig (a rizsszemek
aromája lassabban oldódik ki, lehetséges, hogy három percnél is tovább
tart). Minél melegebb a víz, annál jobban érezni majd a rizs ízét.

Related posts

Kommentelj