Genmaicsa, a popcorn-tea

A legenda szerint a tizenötödik században lefejeztek egy Genami nev? szolgát, akinek az volt a b?ne, hogy a szamuráj urának felszolgált teába beleesett néhány szem rizs. A hadúr a történtek ellenére elkortyolta a teát és örömmel tapasztalta, hogy rendkívül ízletes itallá vált a gabonától.Genami tiszteletére a teát genmaicsának nevezték el (a csa teát jelent japánul), a hadúr pedig onnét kezdve minden reggel megivott bel?le egy csészével. (A genmaicsa írásjelei nem feltétlenül er?sítik meg a legendát… ) A másik, jóval hihet?bb magyarázat szerint ötletes háziasszonyok óvták ily módon a drága teakészletet ínség idején: a gabonával “higított” tea tovább tartott. Így vagy úgy történt, a tea nagyon finom :).

.

.genmaicsa 'Marufudzsi'
genmaicsa 'Marufudzsi'
.karigane genmaicsa gold
karigane genmaicsa gold
.genmaicsa, 'Udzsi no cuju'
genmaicsa, 'Udzsi no cuju'
.genmaicsa 'gold'

.

A genmaicsa ma is népszer?, különleges teakeverék, melybe hántolatlan, pirított rizsszemeket kevernek. A tea ett?l sajátos, enyhén pörkölt, édeskés aromát kap. Világos, aranyszín? ital készül bel?le. A teához kevert rizsszemeket hagyományosan nyílt t?zön pörkölik meg. Ilyenkor némelyik gabonaszem “kipattan”, mint a pattogatott kukorica. Nyugaton ezért több helyen “popcorn-tea” néven forgalmazzák.
A rizsszemek mellett durvább zöld teát, bancsát vagy finomabb szencsát találunk a genmaicsában. A rizsszemek gondoskodnak az “umamiról”, ami a japánok kedvenc ötödik íze, leginkább a gesztenye utóízével lehet körülírni. A genmaicsa egyszerre tartalmaz teára, gesztenyére és enyhe füstölésre emlékeztet? ízeket, illatokat.
Vállalkozó kedv?ek szerezzenek be hat kanál hántolatlan basmati rizst, és egy teflon serpeny?ben közepes lángon (olaj nélkül) pirítsák meg. Akkor jó, amikor illatozni kezd. Vigyázz, nehogy odaégjen. A kih?lt rizst ezután keverd össze 50 g jó min?ség? bancsával vagy szencsával, vagy adagold közvetlenül forrázáskor a tea mellé. (Nagyjából 1:1 arányban.)
A teát legfeljebb 80 fokos vízzel forrázd 3 percig (a rizsszemek aromája lassabban oldódik ki, lehetséges, hogy három percnél is tovább tart). Minél melegebb a víz, annál jobban érezni majd a rizs ízét.

.

.genmaicsa 'Yamamotoyama'
genmaicsa 'Yamamotoyama'

Related posts

Kommentelj