Elkészült a japán mágneses motor

Fontos az elhelyezés

A ferdén elhelyezett 16 mágnessel szegélyezett kereket elegendő a mágneses fal előtt megpörgetni és az folyamatosan forgásban marad. Ez világossá teszi, hogy valahogyan sikerült kiküszöbölni a mágnesek közötti fékezőerőt, vagyis alapvető fontossággal bír a külső mágnesek elhelyezése és szöge.

A következő szerkezet egy méretes rotor, amely apró akkumulátorhoz csatlakozik. A gépen a terhelést a 35 kilogrammos rotor képezi. Nobue elfordít egy kapcsolót, a hatalmas rotor pedig minden erőlködés és zaj nélkül percenként 1500 fordulattal forogni kezd.

A szerkezet körüli mérőműszerek mutatják a felvett és leadott energiát. Mint kiderül, legalább 200-300 wattot kellene fogyasztania a gépnek, és ehelyett mindössze 16 watt tartja mozgásban.

Többet termel

Nobue magyarázata szerint a készülék villamos energiát csupán a két oldalsó állótekercs táplálásához igényelnek. Ezek aztán továbblökik a rotort a holtponton, és a következő sor mágnes érkezik a tekercsek elé. A jelek szerint a mágnesek távolsága és elhelyezése olyan, hogy ha egyszer már forog a rotor, a pólusok és az állótekercsek közti mágneses taszítóerő fenntartja a forgást.

A következő motor már generátorhoz kapcsolódik. Az újságíróval kiegészített küldöttség meglepődve látta, hogy a meghajtást biztosító tekercseket 1,8 volt feszültség mellett 150mA-es árammal táplálták, miközben a generátor 9,144 V mellett 192mA-t termelt. Vagyis a bemenő 540mW-ra 1,755W kimenő teljesítmény jutott.

Mi ez az egész?
A Minato-féle motorok az azonos nyomatékú és teljesítményű hagyományos villamos motorok energiaigényének ötödével, vagy ennél is kevesebbel beérik. Működés közben is teljesen hűvös marad a házuk, vagyis a burkolatuk akár műanyagból is készülhet, miközben szinte semmilyen zajt, vagy elektromos zavart nem keltenek.
A motor a Howard Johnson féle tisztán mágneses megoldás és az új-zélandi Robert Adams pulzáló motorjának vegyítése lehet. Utóbbinak végletekig leegyszerűsített kivitelét néhány CD-ből, szögből, mágnesből és pár méter drótból bárki megépítheti.

Related posts