Derűlátó Japán cégek

Márciusban több japán vállalat értékelte jobbnak az üzletmenetet, mint hét éve bármikor, ami újabb jele annak, hogy a gazdaságot mindinkább áthatja az élénkülés – áll a Bank of Japan csütörtökön közzétett negyedéves jelentésében.

A nagyipari vállalati hangulatindex márciusban plusz 12-re emelkedett a decemberi plusz 7-ről. A mutató azt jelenti, hogy száz megkérdezett közül 12-vel többen vannak a bizakodók, mint a pesszimisták, és ez a többség nőtt decemberhez képest. Az adatgyűjtés kezdete, 1997 óta ez volt a legmagasabb érték. A nem termelő nagyvállalatok körében is a derűlátás van túlsúlyban. A hangulatmutató náluk plusz 5-re emelkedett a decemberi nulláról.

A hangulatjavulás hátterében az export kedvező alakulása áll, a japán kivitel nem csak a fő piacra, az Egyesült Államokba, hanem Kínába is nőtt. A korábbi konjunktúraélénkítési kísérletekkel ellentétben most nem állami pótköltségvetések húzzák a gazdaságot, habár azért a kormány beavatkozik, milliárdos nagyságrendű dollárvásárlásokkal igyekszik meggátolni a jen erősödését, nehogy lefulladjon az exportmotor. Csak márciusban 4700 milliárd jent fordítottak erre a célra.

MTI

Related posts