Ugrásra kész az IPv6 internetes protokoll, de még nincs rá fogadókészség

A világháló már tizenöt évet élt meg és már mutatja az öregedés jeleit, mivel az internetes csatlakozások egyre növekvő száma és a nyújtott szolgáltatások funkcionalitása egyre inkább próbára teszik az üzemeltető technológia korlátait.

A nem túl távoli jövőben számítógépek és mobiltelefonok funkciói közé tartozik majd például az otthoni háztartási készülékekkel folytatott biztonságos kommunikáció, és azok vezérlése is. Ennek a feladatnak a nagy részét már a ma rendelkezésre álló technológiával is el lehet látni, de még nem lehet kiaknázni a lehetőségek teljes körét. Elérkezett a technológiai fejlesztés ideje. Az NTT és a KDDI japán távközlési vállalatok által vezetett fejlesztési együttműködési társaság az Internet Protocol hatodik verziójának (IPv6) kidolgozását tűzte ki célul. A technológia gyakorlatilag végtelen számú internet cím regisztrálását tenné lehetővé, azaz lehetővé válna minden egyes háztartási készülék saját internetes címmel történő ellátása. A jelenleg használatban lévő protokoll négymilliárd internetes címet enged meg, ami nem elegendő még a Föld lakosai számára sem. Az új hálózat a jelenleginél hatékonyabb és szerkezetében egyszerűbb lesz. Szerves része lesz a biztonsági szolgáltatás is, mint például a rejtjelezés, nem úgy mint a jelenlegi technológia esetében, ahol az csak később, járulékos funkcióként jelent meg.

Japán nem az egyetlen ország, amelyik az IPv6 standard adaptálására készül. Kína, Tajvan és Dél-Korea szintén bejelentette szándékát annak bevezetésére. Az Egyesült Államokban a Védelmi Minisztérium 2008-ig teljes egészében át akarja állítani saját internetes hálózatát az új technológiára.

Related posts