Egyelőre nem adja ki Japán Bobby Fischert

Még hónapokig Japánban maradhat Bobby Fischer. Az illetékes japán bíróság állásfoglalása szerint a Jugoszlávia elleni nemzetközi szankciók megsértésével vádolt sakknagymesternek jogában áll az országban megvárni a kiadatásáról hozott döntés fellebbviteli tárgyalását.

Egyelőre nem adják ki Bobby Fischert az Egyesült Államoknak a japán hatóságok, jelentette a BBC. Az illetékes japán bíróság elfogadta a Jugoszlávia elleni amerikai és nemzetközi szankciók megsértésével vádolt egykori sakkvilágbajnok érvelését, miszerint a kiadatási döntés fellebbviteli tárgyalásáig nem adható ki az amerikai hatóságoknak.

A fellebbviteli tárgyalás hónapokig is elhúzódhat, írja a BBC.

Korszakos zseni, üldözési mániával

A tizenötéves korában már nemzetközi nagymester Fischer 1972-ben a szovjet Bosrisz Szpaszkij ellenében hódította el a világbajnokságot. Címétől 1975-ben fosztották meg, miután nem volt hajlandó megküzdeni kihívójával. Az időközben heves üldözési mániát kifejlesztő, zsidósága ellenére harcos antiszemita Fischer majd két évtizedre eltűnt a nyilvánosság elől, hogy 1992-ben a horvátországi agressziója miatt nemzetközi elszigeteléssel büntetett Jugoszláviában játssza újra a húsz évvel korábbi nagydöntőt Szpaszkijjal.

A mérkőzés megnyeréséért hárommillió dollárt kapott, ezzel az amerikai igazságügyi minisztérium szerint megsértette a nemzetközi szankciók a Jugoszláviával történő üzletelést tiltó szabályait. Fischer újra önkéntes száműzetésbe vonult, ideje nagy részét olyan országokban – többek között a kilencvenes évek közepén egy ideig Magyarországon – töltötte, melyeknek nem volt kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal.

Harminc éve bujkál

A legutóbbi három évben Japánban élt észrevétlenül, még külföldi utazásokat is bonyolított. Fischert végül a nyáron fogták el, amikor időközben bevont amerikai útlevelével a Fülöp-szigetekre próbált utazni. A japán hatóságok elfogadták az amerikai kiadatási kérelmet, bár Fischer az amerikai állampolgárságáról is lemondott.

A döntés ellen fellebbezést nyújtott be, ám az illetékes japán bíróság minapi döntéséig úgy nézett ki, ennek ellenére is kiadják.

index

Related posts