Japán állandó helyre pályázik a Biztonsági Tanácsban

Koizumi Dzsunicsiro újraéleszti a tíz éves kampányt, mely során megpróbálják elérni, hogy Japán állandó taggá váljon az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy „hangosabb lehessen a világban Japán hangja”.
„Japánnak újra kell gondolnia, mit tehet a világ békéjéért és stabilitásáért. Hogy céljainkat jobban megismerjék a nemzetközi porondon, szerencsés lenne, ha állandó hellyel rendelkeznénk a tanácsban” – nyilatkozta a minap, a szeptember 21-ére tervezett ENSZ beszédére utalva.
Japán először 1994-ben jelezte, hogy kívánatosnak tartaná az állandó helyet egy megnövelt létszámú tanácsban, melynek első célja saját maga megreformálása lehetne.
A japán diplomaták régóta érvelnek azzal, hogy 20%-át adják az ENSZ költségvetésének, és már csak ezért is járna nekik egy állandó hely.
Ezidáig Koizumi közömbös volt a kérdéssel szemben. Tanácsadói elmondták, hogy véleménye szerint országa számára a legfontosabb az alkotmány módosítása lenne, hogy lehetővé váljon Japán számára a nagyobb csapatok részvétele a nemzetközi katonai műveletekben.
Japán részvétele az iraki rendezésben azonban meggyőzték arról, hogy országának más, nem katonai téren kellene nagyobb hatást gyakorolnia a világra.
Egy augusztus 24-én készült interjúban így fogalmazott: „Ha az ENSZ megreformálásra kerül, Japánnak nagyobb hangot kellene kapnia”.
Ha Japán valóban komolyan számít az állandó helyre a Tanácsban, most kell lépnie, amikor az ENSZ amúgy is reformokra készül. A terveket jövőre, a szervezet fennállásának 60. évfordulóján terjesztik elő. Japán biztosítani szeretné, hogy igénye megfelelő hangot kapjon, különösen most, hogy India, Brazília és Németország is hasonló helyre pályázik.
„A következő két év kritikus lesz. Ha elszalasztjuk a lehetőséget, az ENSZ nem lesz képes komoly reformokra, és Japán sem kapja meg az állandó tagságot” – mondta Tanaka Akijiko biztonsági szakértő.
A Japán Külügyminisztérium azt szorgalmazza, hogy az ENSZ fogadjon el egy olyan tagot az állandó tanácsba, amely nem rendelkezik atomfegyverrel.
Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a világ elfogad-e egy olyan tagot, amely katonailag cselekvésképtelen – tette hozzá a szakértő.

Straits Times

Related posts