Egy mozifilm kedvéért újjáépül a híres csatahajó

Hatvan évvel a második világháború után a hatalmas Yamato csatahajó nagy részét újraélesztik egy Hirosima prefektúrában található város, Onomicsi kikötőjében.

Image

Az eredeti Yamato, amerikai repülőgépről

A valaha félelmetes hadihajót egy film kedvéért építik újjá, melynek eredeti címe Otokotacsi no Jamato, nyugaton Yamato néven tervezik forgalmazni. Ez nem egy szokásos díszlet lesz, hanem az eredetivel megegyező méretű óriás. Az eredeti hajó a japán haditengerészet büszkesége volt, amelyet az amerikai haderő pusztított el 1945-ben, amikor öngyilkos küldetésre indult az okinavai invázió utánpótlását szállító hajók ellen.

Az eredeti Yamato 263 méter hosszú és 40 méter széles volt. A filmhez készülő modell építése decemberben kezdődött, és egy 130 méteres szakasz az ágyúállásoktól a hídig lényegében már elkészült.

A hajóorr, melyen a krizantémos embléma is látható további hatvan méterrel toldja meg a modellt. E hónapban a hajó kétharmada már készen áll, a költségek eddig 600 millió jent (kb. 1.080.000.000 Ft) tettek ki.

Azokat a tengerészeket, akik a háborúban a Yamatón szolgáltak, lenyűgözte az új hajó.

Az óriási modell ágyúinak, gépfegyvereinek és 46 cm-es ütegeinek hangja olyan óriási volt, hogy a forgatás 42 km-re is elhallatszott.

Hogy miért van szükség a számítógépes grafika korában ilyen életnagyságú modellre?

– A számítógépes grafika nem érzékeltetné a nézővel a hajó igazi méreteit – véli Kadokava Haruki producer, aki több sikeres mozit tudhat maga mögött. – Nem érezheted meg a valóságot a trükkök segítségével. A film sikere azon múlik, mennyire nyújt valóságos élményt, ezért mindennél fontosabb, hogy ahol lehet, a valóságot szimuláljuk, valóságos tárgyakkal.

James Cameron, a Titanic rendezője szintén egy csaknem életnagyságú modellt használt a híres filmben. A hatalmas kasszasiker ismét azt igazolta, mekkora ereje van a realisztikus mozinak.

A Yamato alighogy elkészült, máris elhagyta a kikötőt 1945 áprilisában, hogy Okinava felé tartva a Kínai-tengeren amerikai repülőgépek elpusztítsák.

A fedélzeten 3000 tengerész tartózkodott. Legtöbbjük meghalt. A film ezeknek a fiatal katonáknak állít emléket.

Miért éppen most készül film a Yamatóról?

– Azért – magyarázza el Szató Dzsunja rendező -, mert itt az ideje, hogy átgondoljuk: mire van szükség ahhoz, hogy Japán soha többé ne kezdjen háborúba, ehelyett a békés megoldásokat keresse. Filmet forgatni a Yamatóról egy lépést jelent ebben az irányban. 

Az Otokotasi no Jamato főszereplői Szorimacsi Takasi és Nakamura Sidó. A forgatást idén októberben fejezik be, decemberben pedig már vetíteni fogják. A tervek szerint az életnagyságú modellt megőrzik Onomicsiban.

A közeli Kure városban április 23-án nyílt meg a Yamato múzeum, ott, ahol az eredetihajót építették. A kiállításon megtekinthető a fotók mellett néhány darab is, amit az elsüllyedt hajóról mentettek meg – nagyjából az eredeti egytizede. Ezeket a tárgyakat egyébként a forgatáson is felhasználták.

Asahi Shimbun

Related posts