A karácsony, ami sosem jön el

Úgy érzed, hogy túl hamar kezdődik a karácsonyi készülődés? Annyira, hogy mikor végül eljő az ünnep, már tele van vele a puttonyod?

A karácsony ugyanolyan évszak, mint a tavasz vagy az ősz. Az eredmény? Mire elérkezik, már bele is betegedtél.

De legalább elérkezik. Japánban egyáltalán nincs karácsony, csak készülődés. Igen, minden, ami a krácsonnyal jár – dekoráció, fények, vásárlás, karácsonyi dalok – megjelenik, csak maga a karácsony nem. Olyan, mintha az utolsó pillanatban lefújnák az egészet. Vagy mintha valaki elrabolta volna. Például mondjuk Észak-Korea.

Akármi is legyen az oka, a karácsony nem ünnepnap Japánban. Csak egy újabb nap. Persze, a Mikulás itt is hoz ajándékot karácsony előestéjén a kisebb gyerkőcöknek, de ezen felül nincs semmi ünnepelnivaló: nincs családi összejövetel, együtt töltött délután a barátokkal, ajándékozás, vagy olyan karácsonyi vacsora, amit anyuka készített reggeltől kora estig a konyhában izzadva – és nincs las minute-vásárlás annak a különleges személynek, akiről teljesen megfeledkeztél.

Azt hihetnéd, hogy a japánok ezt is teljesen átvették. De nem, minden évben lelkesen felkészülnek rá, anélkül, hogy rájönnének: maga a karácsony meg sem történik. Az itteniek számára december 25-e csupán az a nap, amikor leszedik a dkorációt.

Ha megkérdezel egy japánt arról, hogy mi történik karácsony napján, úgy néznek rád, mint aki megbolondult és közlik: „természetesen semmi!”. Ha nagyon ragaszkodsz a válaszhoz, akkor kisajtolhatsz belőlük olyasmit, mint a „sütemény”, esetleg „Kentucky Fried Chicken!”, vagy a „díszkivilágítás”.

A karácsonyi felkészülés nagyszerűen mutatja, mennyire aprólékosak a japánok, akik imádnak előre megtervezni dolgokat a legapróbb részletekig. Azon csodálkozom, hogy még a japán kiscserkészek sem kattantak rá a karácsonyra. Az USA-ban a cserkészek mottója: „állj készen”, a japánoké pedig valószínűleg az, hogy „készítsd elő”.

Jó, hogy a karácsony nem Japánból ered, mivel ha így lenne, valószínűleg december 25-én, pontosan délután negyed kettőkor tartanák és szegény Mikulásnak nagyon szoros időbeosztása lenne, ha oda akar érni az összes házba. Természetesen nem az éjszaka közepén érkezne. Arról nem is beszélve, hogy nekünk is viszonozni kellene az ajándékot, ha már kaptunk tőle.

Mivel Japán nem keresztény ország, az itteniek szekuláris ünnepként tekintenek a karácsonyra, olyasmiként, amit mindenki ünnepelhet. Szerintem a legnagyobb vonzerőt a fények jelentették a japánok számára. Lehet, hogy a pacsinkóra emlékezteti őket. Szerinted az összes pacsinkózó hangosan ordító karácsonyi dalokat játszik egész decemberben?

A legtöbb japán nem rak karácsonyi fényeket a házára, de rengeteg díszkivilágítással találkozni az ünnep idején. Minden egyes városban kivilágítják a főutcát és valamelyik téren biztosan belefutsz egy óriási karácsonyfába.

Ugyanakkor felfigyeltem egy trendre az utóbbi években, amit a tehetősebb emberek indítottak útjára. Én csak Nukleáris Pitypang Forradalomnak hívom a hatalmas, kivilágított gömböket, melyeket óriási póznákról lógatnak le országszerte.

Ezek a gömbök nagyjából két méter átmérőjűek, és mindenfelé bibékre emlékeztető dolgok állnak ki belőlük, feltehetően tűzijátékot szeretnének imitálni. Nekem inkább egy pitypang fejére emlékeztet, kirepülésre készen álló magokkal. Vagy egy GPS készülékre, ami a más bolygóról érkező idegenek eligazítására szolgál.

Ha elég sok ember kezd hódolni ennek az új hóbortnak, attól tartok, egyszer csak egész Honsú felemelkedik és elindul a Marsra, miközben azt kiáltozzák az emberek, hogy „vigyük el a karácsony üzenetét a marslakóknak is!”…

Amy Chavez

Related posts

Kommentelj