Variációk egyazon témára IV.

Egy frissen vizsgázott fekete öves becsörtetett az öltözőbe, megsértődött, amikor „csak” a szokásos módon üdvözölték, majd duzzogva öltözni kezdett. Kifelé menet azért nekilátott szilárdítani a tekintélyén.

Egy neki háttal álló sárga övest jó megtaszított a sporttáskájával, majd rámordult:

– Máskor ne álld el az utam, ne viselkedj tiszteletlenül. Én fekete öves vagyok!

Sárga övesünknek nem kellett sokáig várnia a revansra. Az edzést záró küzdelemben kegyetlenül gyomorszájon vágta az újdonsült „mestert”, és amíg az kiflire görnyedt a fájdalomtól, annyit mondott neki csendesen:

– Máskor ne beszélj így velem, ne viselkedj tiszteletlenül. Én ember vagyok!

 

Sensei Rony Kluger, a kushido karate vezetője írta ezt a friss danosokról: Sokan úgy érzik, ha már fekete övesek, akkor már mindent elértek, amit akartak…Úgy érzik, hogy más emberek lettek, máshogy viselkednek, és ezt várják el a többi embertől is….Nem értik, hogy nem automatikusan jár a tisztelet a fekete öves mesternek. A legnagyobb és megrázkódtatás akkor éri ezeket az új mestereket, amikor a friss övük ellenére egy alacsonyabb övfokozatú vágja szájon őket. Mert küzdelemben az öv nem jelent védőpajzsot még akkor sem, ha sokan úgy gondolják, hogy sérthetetlenek.

 

Sensei Szalai Gergely még a szokásosnál is harapósabb kedvűen érkezett edzésre. Amikor elégedetlen volt a magas övesek munkájával, így adott hangot véleményének:

– Az öv egy dologra jó. Nézz le a derekadra, szörnyedj el, mit keres ez rajtad, és próbálj úgy dolgozni, hogy méltó legyél rá!

 

 

2001 tavasza, shidokan danvizsga egy óbudai tornateremben. Az egyik sikeres vizsgázó (neve maradjon titok, úgyis túl sokat firkál ide :o) odavánszorog shihan Richard Gilleshez, aki kezet ráz vele, és ennyit mond angolul:

– Gratulálok. És remélem, tudod, hogy most lettél kezdő?!

 

 

Szintén shihan Gilles nevéhez fűződik a következő aranyköpés:

– A fekete öv olyan, mint a jegygyűrű. Megszakadsz érte, hogy megszerezd, aztán úgy érzed, birtokon belül vagy, lazíthatsz. És itt már el is toltad. Minden nap tenni kell érte, hogy méltó légy rá, mint a házasságban is. Nem az eget kell lehozni, mindig csak egy-egy apróság, de azt egy életen át.

 

Kancho Yoshiji Soeno a következő módon foglalta össze a danvizsga lényegét: az első és a második danos nem mester. Náluk már van egy halvány remény, hogy megtanulnak karatézni,ám még nem mesterek. De harmadik dantól sem merje magát senki soha mesternek nevezni. Tegyék meg ezt mások. Ha nem teszik, ne sértődj meg, hanem gondolkodj el a magatartásodon. Mert valamit biztos, hogy te csinálsz rosszul.

Masashi kommentárja:

Egy fiatal, tehetséges tanítvány évekig szorgalmasan edzett mestere keze alatt. A fekete övért már csak egy kérdésre kellett válaszolnia. A sensei fel is tette ezt a kérdést:

– Mi a fekete öv igazi értelme?

A tanítvány magabiztosan felelt:

– A fekete öv egy utazás vége, és számos év kemény edzésének jelképe.

A mester rosszallóan csóválta a fejét, majd annyit mondott:

– Még nem adhatok neked fekete övet, térjünk vissza a dologra egy év múlva.

Egy év múlva az ifjú harcos ismét mestere előtt térdelt, és az újra feltett kérdésre ezt a választ adta:

– A fekete öv a kiváló technikát és a harcművészetek csúcspontját jelenti.

A sensei ezzel a válasszal is elégedetlen volt. Az ifjonc ismét fekete öv nélkül távozott, és még egy évig izzadt a kemény edzéseken. Mikor ismét mestere elé került, annyit mondott:

– A fekete öv csupán a kezdőpont, amely amely egy végtelen utazás kezdete a tapasztalatok és a tanulás országútján.

A mester elégedetten bólintott, és elővett egy fekete övet.

Szabó András

Related posts