Túl kövérek – gondolják a fiatal városi nők

Az Országos Egészségügyi és Élelmezési Intézet vizsgálata alapján nagy számú fiatal japán nő – főleg a nagyobb városokban – gondolja úgy, hogy kövérebb, mint amilyen ténylegesen.
Az intézet munkatársa, Nobuo Yoshiike által irányított felmérés megállapítása szerint Japán, mint fejlett ország nagy számú sovány népességgel rendelkezik, de területtől függően sok nő úgy gondolja, hogy ő túlsúlyos. A csoport 849, 15 és 39 év közötti nők adatait vizsgálta egy 1998-as országos élelmezési felmérés eredményei alapján.
Különböző szempontok szerint csoportosították a vizsgált területeket: a kormányzat által kijelölt főbb városok és speciális területek, 150000 lakos feletti és alatti városok, és más falvak és városok. A felmérteket a testtömeg index (TMI) alapján öt kategóriába osztották
Az embereket megkérték, hogy jelöljék meg, hogy saját maguk magállapítása alapján ők túlsúlyosak, vagy soványak.
Összehasonlítva a városokat és falvakat 56 százalékkal gondolták többen hogy túlsúlyosak a kormányzat által kijelölt városokban és speciális területeken, míg ez a szám 64% a 150000 lakos feletti városokban. Életkor szerint 15 és 24 év közötti emberek zöme úgy gondolta, hogy túlsúlyos.
– Ennek egyik oka az lehet, hogy a városokban élő emberek több diétához kapcsolódó információnak van kitéve a különböző médiákon keresztül – mondta Yoshiike. – A családi struktúra és az étkezési szokások is kapcsolatban hozhatók ezzel. Több, részletesebb információra van szükségünk.
Mialatt a fejlett országokban az elhízott emberek száma egyre nő, addig a japán nők TMI-e folyamatosan csökken. Konkrétan a felmérés adatai szerint azon „sovány” emberek száma nő akiknek a TMI-e kevesebb, mint 18,5.

Mainichi Shimbun

Related posts