Az igazi energiazabálók

„Még mindig túl sok olyan épület van amely nem rendelkezik megfelelő regisztrációval az energia megtakarításról.”


Tsuzuru Nuibe – Központi Energia Felügyelet

A Nukleáris és Ipari Biztonsági Hivatal megadta az engedélyt a Tokio Electric Power Co-nak, (TEPCO) hogy újraindítson egy atomreaktort Fukushima Prefektúrában. Az azonban még mindig nem tisztázott, hogy vajon Tokiónak lesz-e elég energiája, hogy túlélje a perzselő nyarat.
Szakértők szerint az energia megtakarítási intézkedéseket kell hozni a nyári csúcs hónapok alatt, mert várhatóan csak a TEPCO négy reaktorát kapcsolják vissza a hálózatra a 17-ből június végéig.
Korábban az összes reaktort le kellett állítani a TEPCO atomerőműveiben mert az ellenőrzés feltárta, hogy sorozatosan elkendőzték a különböző berendezések problémáit.
A fukushimai 1. sz. atomerőmű 6. sz. reaktora lesz a második, amelyet üzembe állítanak megint, várhatóan június közepén. További reaktor üzembe helyezése várható, mind Fukushimán mind pedig a Kashiwazaki-Kariwa erőműben június végén.
A TEPCO képviselője szerint azonban a nyári csúcsidőszak igénye miatt nyolc-tíz reaktort kellene üzembe helyezniük a meglévőkből. A becsült áram igény nyáron 64,5 millió kilowatt. Jelenleg a TEPCO csak 50 millió kilowattot tud biztosítani. Mégha a maradék három reaktort is üzembe helyezik nyárra, a szolgáltatott energia messze elmarad a 60 millió kilowattól.
A TEPCO tisztségviselői nagy elánnal próbálják megtalálni a forrását a még hiányzó áramnak. Keresik a módját, hogy 4,1 millió kilowattal növeljék a szolgáltatott energiát július és augusztus folyamán úgy, hogy a tervezettnél előbb üzembe helyeznek egy goetermikus erőművet. Tervezik továbbá, hogy áramot vesznek a Kelet-Japán Vasúttársaságtól is.
Az épületeknél és üzemeknél végzett korábbi energiafelhasználási vizsgálat alapján a Japán Energia Felügyelet tisztségviselői kijelentették, hogy még nagyobb energia takarékossági intézkedésekre van mód.
– Még mindig túl sok olyan épület van amely nem rendelkezik megfelelő regisztrációval az energia megtakarításról. – mondta Tsuzuru Nuibe a Központi Energia Felügyelet egyik igazgatója.
Elmondta, hogy az előző ellenőrzések során sok cég és épület tulajdonos nem rendelkezett emeletenként vagy bérlőként regisztrált energia megtakarítással.
A központ képviselői találkoztak olyan cégekkel akik télen is használták a légkondicionálót, hogy a számítógépek és más eszközök által termelt hőt semlegesítsék. Más cégeknél pedig tavasszal és ősszel bekapcsolták a légkondicionálót, pedig ugyanazt az eredményt elérhették volna ha egyszerűen kinyitják az ablakot.
A központ tisztségviselői elmondták, hogy hatékony energia megtakarítási módokat csak akkor képesek az irodákba telepíteni, ha speciális megtakarítási célokat állítanak fel az elmúlt időszak fogyasztási adatai alapján. A célok elérésének eredményét vagy eredménytelenségét egy éven belül többször is fel kell jegyezni.
Az intézkedések egy egyszerű csomagja, amely semmibe sem kerül 12-13 százalék csökkenést eredményez az energia felhasználásban egy vagy két éven belül. A lista olyan elemeket tartalmaz, mint pl.:

  • kapcsolják le a villanyt ebédidőben;
  • a légkondicionálót 28 fokra állítsák be, és;
  • tartsák a kazánt megfelelő hőmérsékleten.

– Nagyon sok módja van, hogy az embereknél és a munkahelyeken milyen energia megtakarítási intézkedéseket teszünk – monta Nuibe. – Kapcsoljuk ki az irodai eszközöket és kapcsoljuk le a lámpát, he nem vagyunk az irodában, kapcsoljuk le a pihenő szoba lámpáját, zárjuk ki a külső hőmérsékletet ablakredőny használatával, mind hozzájárul a takarékossághoz.
Az üzletágankénti energia-megtakarítás különösen döntő lesz mióta a szektor elszámoltatja a nyári energiafogyasztást.
Az energia igény növekedésének egyik oka, hogy a kereskedelmi vállalkozások részére kétszer is volt áramdíj csökkentés 2000 és 2001 évek folyamán.
A TEPCO alkalmazottai 15000 céget látogattak meg akik szerződés szerint legalább 500 kilowatt elektromos energiát használnak és együttműködésre kérték fel őket az energia megtakarítás terén.
A Kiichiro Tsuji, az osakai egyetem elektromérnök professzora által vezetett team kutatása szerint a háztartások is hozzájárulnak az energia megtakarításhoz, bár az ő fogyasztásuk télen nagyobb, mint nyáron. Kyoto prefektúrában, Seika és Kizu városokban 66 háztartásban mérték az energiafogyasztást 1998 októbere és 2002 márciusa között.
A tanulmány szerint egy éves időszakot tekintve meglepően nagy a hűtőgépek fogyasztása. A légkondicionáló csak néhány százalékpontot jelent az éves elektromos fogyasztásban.
Tsuji szerint azok a háztartások, amelyek viszonylag alacsony fogyasztással bírtak és ennek ellenére mégis kellemes hőmérsékletet biztosítottak a lakásban, több intézkedést hoztak. Pl. Dupla rétegű ablaküveget használtak, hogy növeljék a szigetelés hatékonyságát; az esti csúcsfogyasztás időszakában mindannyian ugyanabban a helyiségben tartózkodtak; a fürdőt is rövid ideig és egymás után használták.
Kb. 10 háztartásban számítógépet állítottak be, hogy naponta jelezze a legtöbb energiát fogyasztó eszközöket.
– A szigetelésen és az elektromos eszközök hatékony használatán túlmenően a napi szokások is nagy hatással vannak az energia megtakarításra. – mondta Tsuji.


Asashi Shimbun

Related posts