Szenilis gyümölcslegyek

A gyümölcslegyek is szenilissé válnak – mondja a japán kutató

A gyümölcslegyek ugyanúgy szenilissé válnak az öregkor közeledtével, mint mi, emberek – állítja a japán kutató. Ez az első eset, hogy nem emlős állatok esetében igazolták az öregkori feledékenységet.
A drosophila (gyümölcslégy) középtávú emlékezete (mely 6-8 óra alatt tűnik el) egyre bizonytalanabb, ahogy öregszik egy bizonyítottan amnzéziáért felelős gén hatására.
A gyümölcslegyek mindössze 40 napig élnek, és már a huszadik napon (ami az embereknél a negyvenedik életévnek felel meg) szenilissé kezdenek válni.
A kutatás vezetője, Szaitoe elmondta, hogy az idősebb gyümölcslegyek gyakrabban felejtették el, hogy el kell kerülni az illatozó kamrákat, ahol enyhe áramütés éri őket. Hozzátette, hogy megtalált egy különleges gént, amely a középtávú memóriáért felel.
Ez az eredmény lehetővé teszi, hogy beazonosítsák ugyanezt a gént az egérnél, amely óriási lépés az emberek időskori memóriazavarainak gyógyításánál.
A rövid életű legyek alkalmasak a genetikai tanulmányokhoz, mivel a kutatók hamar meglátják egy elpusztított gén hatását, míg ugyanez egy egérnél két-három évig is eltarthat.
– Mellesleg a legyek tartásához igen kis hely is elég – tette hozzá a tudós.
AFP

Related posts