Japánnak nem kellenek a kínai diákok

Japán megtagadja a kínai diákok tartózkodási kérelmének 90%-át

A bevándorlásért felelős szervek az idén nyelviskolák által kiválaszott és japánba készülő kínai diákok lakhatási engedély-kérelmét – tudta meg a Mainichi.

Az Igazságügyi Minisztérium Bevándorlási Hivatala szigorúbban veszi az engedélyhez kötött feltételek megvizsgálását, azaz a diákok anyagi helyzetét és az őket befogadó családokat – ezzel indokolják a magas számú elutasítást.
Azt mondják, sok kínai diák illegálisan dolgozik Japánban és hogy e diákok által gerjesztett bűnözés már társadalmi méretű problémát okoz.
Az iskolák egyetértenek azzal, hogy az illegális tevékenységek elleni harc fontos, de azzal érvelnek, hogy a hivatal döntései sok kitűnő diákot sújtanak. Azt is hozzáteszik egyesek, hogy a nagyszámú elutasítás kihathat a kínai-japán kapcsolatok alakulására is.
Egy hivatalos femérés szrint a japán nyelviskolákba járó mintegy negyvenezer külföldi diák hetven százaléka, több mint 27000 fő kínai.
A nyelviskolák előbb felmérik a leendő diákok tudását és anyagi helyzetét, ezután engedélyt kérnek a hatóságoktól, mielőtt a tanuló Japánba jöhetne.
A Mainichi 17 iskolát vizsgált meg és kiderült, hogy az összesen 211 kérvényt adtak be, de mindössze négyet engedélyeztek a hatóságok.
„A kínai és a japán árak egyszerűen túl messze állnak egymástól” – mondta egy hivatalnok. „Ha olyanok jönnek Japánba, akik nem tudják otthonról fedezni a költségeiket, akkor kénytelenek lesznek alkalmi munkát vállalni, és nem marad erejük a tanulásra.”
Az Oktatási Minisztérium illetékesei viszont kijelentették, hogy igen fontos a külföldi diákok bevonása:
– A külföldi diákok befogadását a kormányzati politika fontos részeként kezeljük. A diákok többsége keményen tanul és ezért szeretnénk, ha ez az ügy nem verne túl nagy visszhangot – mondták.
Mainichi Shimbun

Related posts