Shidokan övvizsga

Mindenki tudja, aki valaha vizsgázott, bármiből, hogy milyen lelki megterhelést jelent mindez egy ember számára. Azonban egy full-contact küzdősport övvizsgája különösen nagy kihívás, még egy jól felkészült gyakorló számára is.

Emberek, akik akarnak, akik erre a napra készültek. És akikre nagyon nagy megmérettetés várt Shihan Gilles övvizsgáján, Budapesten.

A francia 6. danos mester szemináriumot tartott hazánkban, ami egy kiemelkedő lehetőség volt a stílus hazai művelői számára. A 3 napos közös gyakorlást követően került sor a próbatételre. 14 ember szánta el magát a feladatra. 8 személy vizsgázott tanulófokozatra, 8. kyu-tól (3. övfokozat) 2. kyu-ig (utolsó előtti tanuló fokozat). Három karatéka igyekezett bebizonyítani, hogy érdemes arra, hogy választott stílusa mestereként léphessen majd ki a dojo ajtaján. Ketten pedig a 2. mesterfokozat megszerzését tűzték ki célul.

Egy kis terem, amit naggyá tett a feladat.

A Shihan nagyon komoly erőnléti és állóképességi követelményt támasztott a karatékákkal szemben. Mindenki számára 100 fekvőtámasszal, felüléssel, guggolással indult a próbatétel. Ezek után az Oyama karatékban egyaránt alkalmazott „japán szisztéma” következett. Ez úgy zajlott, hogy helyből háromféle védést gyakoroltak, végtagonként 100-szor, majd ennek a hármasnak a kombinációját ismételték 100-szor, ugyanez történt három rúgással, majd három kéztámadással, és ismét három rúgással – fejmagasságban. Igen komoly állóképességi feladatot mért Shihan a vizsgázókra. Mivel a szeminárium alkalmával minden technikai és formagyakorlati elemet átnézett, itt a „szív” érdekelte, az „oyamai szpirit”. És ebből tényleg nagy vizsgát kellett tenniük.

Alap formagyakorlati elemeket ismételtek, ismét a „bűvös” 100-as ismétléssel Az első pihenőre másfél óra (!) után került sor. Ekkor kaptak 5 percet a tanítványok, amit Shihan Gilles szigorúan be is tartott.

Alaptechnikai kombinációk ismétlésével folytatták, „természetesen” 100-asával.

A Shihan minden új technika bemutatásánál nagyon precízen, szépen mozgott. Végig figyelte a tanítványokat, egy pillanatra sem vette le róluk a szemét.

Küzdőtechnikák következtek, majd ezek kombinációja. Talán mondanom sem kell, újra a „bűvös” szám került elő.

Rövid pihenő után a küzdelmekkel folytatták. Talán a vizsga legnehezebb része volt ez.

A 8. kyúra két küzdelem volt. Mivel az adott teremben nem volt tatami, így a Shidokanban megszokott dobások, földharc nem volt engedélyezve, de fogni 3 másodpercig lehetett.

A 2. danra vizsgázók 20 kumitét teljesítettek. A stílus sajátossága, hogy itt futó időt alkalmaznak, tehát az adott küzdelem végeztével (1,5 perc) azonnal beáll az új partner, így 30 perc folyamatos munkáról van szó.

Az utolsó küzdelem kesztyűben zajlott, és itt már engedélyezett a fejre ütés. Kancho Soeno irányzatában nincs lefektetett danvizsga követelmény, mindig az adott vizsgáztató dönti el, mit kíván látni, és akár ez személyenként is lehet eltérő.

A Shihan meg volt elégedve a magyar csapat munkájával, és mindenkinek megadta a következő övfokozatot.

Mesterfokozatot (1.dan) kaptak a következők:

Kovács István

Hodunov Eduárd

Ágoston Tibor

2.dan fokozatot kaptak:

Szabó András

Takács Antal

Gratulálunk!

Related posts