Saláta mobiltelefon-technológiával

Annak ellenére, hogy idén volt az elmúlt évek egyik legrosszabb, tájfunokkal teli időszaka, mely során a termés nagy része elpusztult, a zöldségárak pedig az égbe szöktek, Nomura Jugo salátái biztonságban kerültek a futószalagra.

A farmer ugyanis ahelyett, hogy rábízta volna sorsát a természet szeszélyeire, a zöldségeit olyan lámpákkal világítja meg, amiket a mobiltelefonoknál használnak.

A fejes saláta ágyások – a világon egyedülálló módon – egy Hikari melletti gyárban nőnek, 50 km-re Tokiótól. A növányek LEDekből kapják a szükséges fényt – a ledek világítják meg a telefonok kijelzőjét is.

A találmány célja, hogy igazi zöldségeket termesszenek, minél kevesebb munkaerőt bevonva, függetlenül az időjárás szeszélyeitől.

Image

 

– A zöldség ára igen magas. Ennek oka, hogy az üzletág igen érzékeny az időjárás változásaira – mondja Nomura, a salátatermesztő cég igazgatója. – Termékeinket egy gyárban állítjuk elő, függetlenül attól, hogy odakinn vihar vagy szárazság van.

A folyamatot a Cosmo Plant Co. cég fejlesztette ki és védte le. Az első olyan gyár, amelyben ilyen különleges fény alatt nőnek a zöldségek, 1999-ben épült. A vörös színű ledek sokkal kevesebb energiát igényelnek, vagyis 60%-kal alacsonyabb lesz a számla – mondta Ucsijama Hiszakazu, a Cosmo Plant elnöke. – Az éves villanyszámlánk mintegy hatvanmillió jennel lett kisebb – tette hozzá.

Bár a magas indulási költségek és a villanydíj miatt még mindig drágább a módszer, mint a hagyományos, de a szigorúan kontrollált környezetben teljesen el tudják kerülni a vegyszerek alkalmazását, ráadásul védve vannak a mostoha időjárástól is.

A módszer iránt több olyan ország is érdeklődik, ahol szűkében vannak a helynek (Szingapúr), illetve a hidegebb időjárású államok, mint Kanada, Norvégia, Svédország.

A salátának pontosan egy hónap kell, amíg a magból szüretelhető fej nő – ez három-négyszer olyan gyors, mint a szabadon növesztett társai. Ráadásul a gyárban 15 munkás szükséges arra a tevékenységre, amelyre a hagyományos termesztésnél 120 farmer kellene. Az említett gyár az év minden napján 7000 fej salátát produkál.

A tízemeletes üzem – egyike a hat Cosmo technológiát alkalmazó gyáraknak – mindössze mintegy 1000 négyzetméteren termeszti a zöldségeket.

– Ez azt jelenti, hogy a hagyományos földműveléshez képest 4000-szer hatékonyabbak vagyunk – mondta Ucsijama.

Idén a farmerek megtanulták, hogy a világ még mindig nagymértékben függ a természettől. Októberben a tájfunok után a saláta ára 538 százalékkal emelkedett a tokiói piacon – derül ki a mezőgazdasági minisztérium adataiból. Habár az árak a normális kétszereséhez tértek csak vissza, a gazdák nem tudtak folyamatosan stabil mennyiséget szállítani.

AFP

Related posts