Profit a Hondánál

A Honda harmadik negyedévi profitja 40%-al nőtt az egyesült államokbeli és európai eladásoknak köszönhetően.

A Honda, Japán második legnagyobb autógyártó cége, rekord harmadik negyedévi profitról tudósított az USA-beli és Európai eladásoknak köszönhetően. A cég szerint a Honda Civic gyártók nyeresége a várt 40%-nál jobban nőtt 115,2 milliárd yen-re (968 millió USD), részvényenként 118,6 yenre az októbertől-decemberig tartó negyedévben. Az előző évben 82,3 milliárd yen, részvényenként 84,4 yen volt az eredmény. A Bloomber News felmérése alapján hét elemző is úgy becsülte, hogy a profit elérheti a 95,7 milliárd yent, részvényenként a 98,21 yent.

A piaci érték alapján a Honda, mint a harmadik autógyártó cég a világon, az USA-ban elsősorban az új Accord modelljének, illetve a Pilot sport járművének piacra bocsátásával növelte a profitját, míg Európában a Jazz/Fit kisautóból adott el többet. A Honda és más autógyártók is, az USA-ban az új autók iránti keresletre számítanak a piaci részesedésük növelésére, amely az elemzők szerint ebben az évben csökkenhet.

– Ezek jó eredménynek tűnnek – mondta Sadaharu Nagumo, aki 675 millió USD-t kezel a Japán Investment Trust Management cégnél. – Azt nem hiszem, hogy a yen elég erős lesz ahhoz, hogy kockázatot jelentsen a Honda számára, és most nincs reális USA követelés arra, hogy ez megváltozzon és ezzel zűrzavart okozzon 2003-ban. Nagumo szerint az autógyártók részvényei emelkednek a mostani eredmény hatására, miután majdnem negyedével csökkentek az októberi előrejelzések csökkentése miatt.

Az eredményt az USA könyvelési szabályok szerint határozták meg. A Honda részvények 1,8 %-kal emelkedtek 3990 yenre Tokióban.

Bloomberg

Related posts