Takanohana világa feketébe fordult a rózsaszín kimonó felvétele után

A visszavonult Takanohana yokozuna, a szumo történelem egyik legnagyobb alakja, de ezzel együtt úgy is elhíresült, mint az egyik legközömbösebb és legbarátságtalanabb rikishi, aki egyáltalán a dohyóra lépett. Ez nem mindig volt így – a Shukan Gendai riportja szerint –, mert a dicsőséges birkózó a társaság lelkeként volt ismert mindaddig, amíg nem találkozott Rie Miyazawa szinésznővel pontosan tíz évvel ezelőtt.

– Takanohana azzá vált (hideg szívűvé), ami tulajdonképpen a Rie Miyazawával való eljegyzése és szakítása körüli nagy felhajtásnak is köszönhető 1992 vége felé. Kb. ettől kezdve alakult ki egyre formálisabb modora. Elrejtette a valódi énjét és elhatározta, hogy robotikus személyiséggé válik, amiről úgy gondolta, hogy kell az ozekiséghez és a yokozunasághoz. – nyilatkozta egy riporterként dolgozó, visszavonult rikishi a Shukan Gendai-nak.

Takanohana, illetve az akkori nevén Takahanada és Rie, aki abban az időben a japán szórakoztató ipar egyeduralkodó hercegnője volt, azonnal meghódította a japán szíveket, amikor megjelent egy sajtókonferencián, összeillő rózsaszín kimonóban a tokiói New Otani szállodában, hogy bejelentsék az eljegyzésüket 1992 november 27-én. A teljes procedúra alatt a pár szeretetteljes pillantásokat váltott egymással és szorosan fogták egymás kezét az asztal lapja alatt. Látszólag nem volt boldogabb pár náluk abban az időben. Takanohana 20 éves volt, míg a menyasszonya egy évvel fiatalabb.

– Takanohana 15 éves korában lépett be a szumo világába. A szüleit mindig Uram-nak, illetve Asszonyom-nak szólította, sohasem apának vagy anyának. Nagyon erős volt a vágy benne, hogy találjon egy igazi párt magának és családot alapítson – nyilatkozta egy a Takanohana apja által irányított Futagoyama istállóhoz közelálló személy. – A másik fél, Rie holland apától származott és nem élhetett a rokonaival amíg el nem érte az általános iskola ötödik osztályát. Aztán híres lett és az anyja uralta az életét, mindenüvé elkísérte. Így alig ismerte az apját, vagyis ő is ki volt éhezve egy normális családi életre. Akárhogy is, fiatalok voltak, szegények és komolyak. És az csak természetes, hogy egymásra találtak.

És ahogy az lenni szokott, szinte természetes volt az is, hogy szakítottak. Romboló küzdelem tört ki Rie becsvágyó anyja és a Hanada család között, akik azt akarták, hogy Rie hagyja ott a csillogást és legyen jó feleség és önfeláldozó asszonya a sumo istállónak. Ez kiszivárgott a sumo körökből, amit felkapott a pletykára éhes média és hamarosan választás elé állították Takanohanát: a szumo, vagy Rie. Annak ellenére, hogy egy darabig még ingadozott, de mivel az ősi sportág egyik legnagyobb dinasztiájából származott, nem maradt más lehetősége, mint folytatni a szmót. Rie teljesen összetört, kóros soványság tört ki rajta és öngyilkosságot kísérelt meg. A karrierje soha nem épült fel újra.

1993. január 27-én Takanohana sajtótájékoztatót tartott, bejelentve az eljegyzés felbontását, de csak annyit mondott: „Már nem szeretem őt.”

– Attól a pillanattól kezdve Takanohana képes volt magát ki- illetve bekapcsolni. Képes volt mindent beleadni a szumóba, de a dohyón kívül mindent szétrombolt maga körül. A nőket is falta: egyiket a másik után. Az egyik bulvárlap rajta is kapta Yokohamában az egyik szeretőjével – nyilatkozta a Futagoyama istállót támogató klub egyik tagja. – Teljesen megváltozott a Rie-vel történt szakítása óta. Alig beszélt, borús és komor lett. Azt azért nem mondanám, hogy mindenkiben elvesztette a bizalmát, de nagyon meggyőzőnek kellett lenni vele szemben, amíg megbízott bárkiben is. Csak a szumónak kezdett élni, amely szerinte az egyetlen út maradt számára.

Mások látták Rie hiányát Takanohana életében, amely véget vetett a boldogságának és vidám napjainak.

– Takanohana sosem felejtette el Rie-t. Még a felesége is azt nyilatkozta egyszer, hogy Rie és Takanohana igazi lelki társak voltak és ők sosem lehetnek olyanok, mint Takanohana és Rie – mondta egy veterán a Shukan Gendai-nak. – Takanohana visszavonulását megelőzően a riportereket mindig megkérték, hogy csak a szumóról tegyenek fel kérdéseket. A szervezők tudták, hogy nagyon nehezen tudna beszélni Rie-ről.

Mainichi Daily News

Related posts