Összjapán bajnokság IKO1, 2005. november 5. , Tokió

Az IKO1 szervezet az elöttünk álló hétvégén rendezi 37. összjapán bajnokságát. Az igazán nagy nevek (a világ- és összjapán bajnok Kentaro Tanakát kivéve) most nincsenek a meghívottak között, de azért találunk néhány érdekességet a 128-as táblán.

Az A-blokk tetejéről 1-es rajtszámmal Tadakuni Tokuda (180 cm,100 kg) kezdi meg a küzdelmeket.Tokudáról többször írtunk már: a múlt évi összjapán második helyezettje az idei súlycsoportos világbajnokságon, az orosz bajnok Andrey Stepintől kapott ki a négy közé jutásért szupernehézsúlyban és így  nyolcadik helyen végzett. Nagyon képzett lábtechnikával rendelkezik, kézzel ennél gyengébb teljesítményt nyújt általában.

Image

Ugyanebben a blokkban találjuk az Isakov csoport ez évi nehézsúlyú orosz bajnokát, Igor Titkovot Permből, aki a szintén permi Alexander Pichkunov klubtársa. Aztán itt van még Yoshitatsu Beppu, aki a súlycsoportos japánon idén nehézsúlyban harmadik volt, a blokk legalján pedig az idei év könnyűsúlyú japán bajnokát, Makoto Ozakit láthatjuk.

Image

Tadakuni Tokuda

Nézzük a B-blokkot!

Tomihiko Matsuoka tanyázik a blokk tetején. Matsuoka az idei év 90 kilós összjapán bajnoka. Hirokazu Kondo a következő kiemelt, aki a mezőny talán egyetlen igazán „súlyos” egyénisége a maga 180 centis magasságával és 115 kg körüli súlyával. Kondo a 2003-as szupernehézsúlyú összjapán bajnok, egyben a korábbi két japán bajnokság legnagyobb fej ko-jának elszenvedője. A 2002-es súlycsoportos összjapánon a későbbi bajnok, Lechi Kurbanov egy domawashi kaiten gerivel búcsúztatta, majd ugyanennek az évnek az őszén a Seidokan Karate bajnok, MMA és K-1 küzdő Shingo Koyasu egy speciális „beleugrós” jodan mawashival küldte padlóra a nagy embert. Kondo két évet khagyva tér most vissza a tatamira.

Ebben a csoportban küzd még a veterán Naoki Ichimura, aki  nagyon régi „bútordarab” már a tatamin. Már az 1995-ös VB-n is oszlopos tagja volt a japán válogatottnak. Egy nagyon racionális, kemény küzdő, aki 1994-től 2000-ig minden évben a legjobb nyolcban volt az összjapánokon és két alkalommal (ez pont 1994-ben és 2000-ben volt) sikerült a harmadik helyezést is megszereznie.

Ichimurával kapcsolatban beszélhetünk némi magyar vonatkozásról is, hiszen az 1997-es súlycsoportos VB-n (igaz, csak több hosszabítás után, bírói döntéssel), de ő búcsúztatta Nagy Tibort a további küzdelmektől.

A B-blokk alján Hiroyuki Kidachi helyezkedik el. Kidachi nyert már japán bajnokságot 70, 80 és 90 kilóban egyaránt. Viszonylag alacsony termete és testsúlya ellenére az 1999-es és a 2003-as VB-n is a legjobb nyolcban volt. Kidachi egy rendkívül szívós, nagy állóképességű fighter, aki már sok nagy névnek okozott kellemetlen pillanatokat.

Image

Ichimura Naoki

C-blokk

Ennek a csoportnak az első számú küzdője a 2001-es könnyűsúlyú VB győztes Masafumi Tagahara. Tagahara egy rendkívül állhatatos, nagy kondícióval és remek lábmunkával bíró küzdő, de nem lesz könnyű dolga, ha a legjobb négybe akar kerülni ebből a blokkból. Az ez évi viadalra ugyanis meghívást kapott az örmény Artur Hovanissian, aki az október elején lezajlott súlycsoportos EB +90 kg-os bajnoka. A C-blokkból neki van a legnagyobb esélye a továbbjutásra. Hovanissian igazi nagybetűs fighter, rendkívül jó fizikai adottságokkal (185 cm,100 kg). Nagyütő/rúgó, a 2003-as VB-n a legjobb 16 között végzett, csak a későbbi világbajnok, Hitoshi Kiyama tudta útját állni.

Hovanissian sima továbbjutását megakadályozhatja még Yuzo Suzuki, aki az ez évi VB 70 kilós ezüstérmese, vagy éppen a kamcsatkai Vasily Timofeev, aki az Isakov csoport 2001-es középsúlyú orosz bajnoka.

Image

Artur Hovannisian

 
D-blokk

A D-blokk felső ágán egy Seidokan karatés, név szerint Taishi Itadani kezd.

(Az IKO1 szerződésben áll a Seido Kaikan Világszövetséggel, így minden nagyobb világversenyen szerpelnek Seidokan küzdők is. Cserébe a Seido Kaikan részvételi lehetőséget biztosít a legjobb kyokushin küzdőknek Seido és K-1 rendezvényeken.)

Itadani a júniusi súlycsoportos japánon nehézsúlyban második volt.Van még egy seidokanos is a mezőnyben: Hideo Sawada, aki az A-blokkból startol.

Ebben a blokkban van még az orosz  Artem Pukas is, aki az idei szupernehézsúlyú EB harmadik helyezettje és a „Cup of Moscow” 1999-es győztese.

Itt van még kiemeltként Makoto Ikemoto is, aki a múlt eszetndőben Takamitsu Sakurai mögött a második helyen végzett középsúlyban az összjapánon, majd ősszel a legjobb nyolcban volt a súlycsoport nélküli japán bajnokságon.

És végül, de végképp nem az utolsók között, 128-as rajtszámmal itt van a  fent említett Kentaro Tanaka (180 cm, 93 kg), aki természetesen címvédőként vág neki az ez évi viadalnak.

Tanaka egy újgenerációs versenyző. Már 2002-ben ott „loholt” a nagyok mögött, amikoris a harmadik helyet szerezte meg Hajime Kazumi és Hitoshi Kiyama mögött az összjapán bajnokságon. A rendkívül robbanékony, technikás küzdő az idén világbajnoki címet szerzett nehézsúlyban, majd augusztusban megmérkőzött az orosz Lechi Kurbanovval is egy három menetes mérkőzésen, mely döntetlennel zárult.

Image

Kentaro Tanaka

Schmidt Péter

Related posts