My word coach (TESZT)

Az egész a Pink Floyd kutyáival kezd?dött. Nagyjából nyolc lehettem, amikor úgy döntöttem, hogy egy Országh-féle zsebszótárral ha törik, ha szakad, lefordítom a dalszöveget. Később, a Commodore 64-es szerepjátékok megjelenésével sajátosan ferde szókincsem alakult ki: egy pohár vizet még nem tudtam volna kérni angolul, de bármikor elmondtam volna, hogy írják az olyan mindennapos kifejezéseket, mint tűzsárkány, buzogány, négyes szintű tünde mágus vagy ékkövekkel díszített kétkezes varázskard.

Azóta eltelt némi idő – nemrég fejeztem be Terry Pratchett-től a Science of Discworld harmadik kötetét, szótár nélkül :D) -, de rendes angol nyelvkönyvet még mindig nem láttam. Gondolom, sokan lehetünk, akikre csak útközben ragadt rá az angol nyelv mintegy véletlenül (így jár, aki külföldi zenét hallgat vagy sok feliratos filmet néz), mindenféle komoly iskolai háttér nélkül. Nekünk találták ki a My word coach című DS-oktatóprogramot.

Ez az angol nyelvű angoloktató program tapintatosan, lépésről lépésre bővíti a szókincsed, a My akármi coach sorozat hagyományaihoz hűen: sok gyakorlásért új tanulnivaló és egyre több játék jár.

A feladatok eléggé változatosak ahhoz, hogy ne unjunk rá: például írd le a hiányzó betűt a megjelenő szóhoz vagy válaszd ki a képernyőn olvasható definícióhoz tartozó kifejezést.

Mielőtt elkezdenéd a tanulást, a program felméri a tudásod. Nagy cselesen felsorol egy rakás szót, neked pedig mindegyiknél be kell jelölnöd, hogy ismered-e. A cselesség abban nyilvánul meg, hogy szándékosan nem létező szavakat is belekevernek a listába, és észreveszik, ha füllentesz. Márpedig nincs annál kínosabb, mint amikor egy négy megabyte memóriával rendelkező háztartási gép előtt ég be az ember…

Amikor egy feladatsorral végeztél, a szóba kerülő kifejezésekről rövid ismertetőt olvashatsz. Ezek a definíciók igen barátságos, egyszerű angolsággal vannak megfogalmazva. Mivel a programban van kereshető szótár is, a szoftvert tekinthetjük egyfajta angol-angol értelmező szótárnak is. Már csak azért is, mivel tartalmazza a Cambridge Advanced Learner’s Dictionary teljes anyagát (16800 bejegyzés).

Mellesleg ezt a programot is a Ubisoft jegyzi – lehet, hogy ezekről az évekről mondják majd azt a távoli jövőben, hogy bekövetkezett a fordulat: egy korábban kizárólag játékokat gyártó szoftveróriás ma már többször fordul elő a hírekben ilyen „okos” programokkal, mint a hagyományos játék-játékokkal.

Ha két DS tartózkodik a légtérben, egymás ellen is véres „ki tudja választékosabban kidumálni magát bármiből” játékot játszhattok, ötféle minigame segítségével.

Bármilyen szinten is állsz angol nyelvből, próbáld ki. És ne lankadj le, ha az első, hibátlanul kitöltött tesztek után közli a program, hogy egy hatéves, első osztályba járó gyerek színvonalán van. Ez csak marketing: ha nem húz le az elején, akkor sosem leszel boldog a későbbi csodálatos eredményektől… 🙂

Related posts

Kommentelj