Tezuka Osamu – Hi no tori – Tezuka mangák DS-en (TESZT)

A világhírű mangaka, Tezuka Oszamu munkáit némileg feltuningolva, már-már interaktív olvasókönyvként adták ki Nintendo DS-re.

A sorozat els? darabja a Hi no tori, vagyis A tűzmadár (magyarán Főnix) címet viseli az eredeti manga után. Tavaly három részt adtak ki, mindhármat rekord méretű, 256 megás kártyán. A képregény alá hangulatos zenéket komponáltak (és „kölcsönöztek” pl. az Egy kiállítás képeiből). Az alsó képernyőn látod a teljes képregény-oldalt, felül mindig az aktuális képkocka jelenik meg. Az A gomb nyomogatásával haladhatsz sorban, vagy az érintőképernyő segítségével ugorhatsz tetszőleges helyre.
Egyes képek alá hangeffekteket kevertek, másokat egyszerű grafikus trükkökkel tuningoltak fel (például a vulkán kitörésekor megrázkódik a kép). Szerencsére viszonylag kevés szöveg van a képregényben, így kezdő japánosok is élvezhetik a programot. A rosszul olvashat sorokat külön gombnyomásra szép olvasható változatban is megjeleníti a program. A nagyobb grafikákat, amelyek nem férnek el a felső képernyőn, ügyesen időzítve, több részletben mutatják meg. Érdekes megfigyelni, hogy a program készít?i szerint milyen sorrendben „helyes” végignézni egy méretesebb rajzot.

A program egyetlen negatívuma, hogy a szövegekhez középfokúnál is komolyabb japántudás szükséges. Mindenesetre ennek hiányában is érdekes félórát tölthetsz vele.

Related posts

Kommentelj