Márciusban elfogadhatják a nőket trónra engedő törvényt

A japán kormány március elején módosító javaslatot nyújt be az országgyűlésnek a császári udvarról szóló törvényhez, amely lehetővé teszi majd, hogy nők is örökölhessék a császári trónt.

Naruhito koronaherceg, Akihito 54 éves fia a trón várományosa.

A módosított törvény ugyanakkor a következő utódként a most 4 éves Aiko hercegnőt jelöli meg, aki a koronaherceg egyetlen gyermeke. A gyerek Akisino herceg, Naruhito bátyja helyett válik a második számú örökössé, aki a harmadik helyre kerül.

Image

A későbbi hasonló öröklési krízisek elkerülése végett az új törvényleszögezi, hogy a császár elsőszülött gyermeke – függetlenül a nemétől – örökli a trónt.

Az udvar működését szabályozó törvényt 1947-ben iktatták be, és jelenlegi formájában csak a férfiágon teszi lehetővé az öröklődést. A császári családban azonban 1965 óta nem született fiú. A módosítás után Aiko hercegnő majdani gyermeke lesz az első a történelemben, aki anyai ágon örökli a japán császári trónt. Ha a család egy női tagja közemberhez megy, automatikusan elveszti különleges státuszát. Így tett például Akihito császár lánya, akit korábban Szajako hercegnőként ismertek, miután egy közemberrel kötött házasságot.

A japánok 71,9 százaléka támogatja azt, hogy nő is örökölhesse a trónt. Ugyanakkor megoszlanak a vélemények arról, hogy a jövőben az elsőszülött, vagy az első fiú legyen-e az örökös.

Kyodo

Related posts