Li beleegyezett a japán nagykövetség kárainak helyreállításába

Kína ugyanakkor nem kíván bocsánatot kérni az incidensekért.

Japán és Kína a héten megegyezett abban, hogyan állítsák helyre a japán diplomáiai épületekben a japánellenes tüntetések során keletkezett károkat.
A megállapodás azon a találkozón jött létre, melyet Macsimura Nobutaka japán külügyminiszter és kínai kollégája, Li Zhaoxing szervezett egy kiotói külügyminiszteri találkozón.

Megegyeztek a kétoldaú kapcsolatok bővítésében, de újra fellángolt a vita köztük a történelemkönyvek kapcsán.
Li elutasította Macsimura kérését az iránt, hogy Kína kérjen bocsánatot és fizesse ki a pekingi nagykövetség és a sanghai konzulátus épületében okozott károkat.
Li ehelyett aztmondta, hogy a kínai kormányzat megtette a megfelelő lépéseket, hogy megelőzze a további hasonló megmozdulásokat. „Mindent megtettünk, amit csak lehetett a törvényeink alapján” – mondta.
Hozzátette, hogy Kína mindent megtesz, hogy visszaállítsa az épületek incidens előtti állapotát, ezt Macsimura el is fogadta.
Egy, a kínai külüógyhöz közel álló magáncég felajánlotta, hogy helyrehozza az épületben esett károkat.

Japán háborús bűneiről szólva Li elfogadta Koizumi miniszterelnök „megbánását és bocsánatkérését”, amely április 22-én hangzott el egy dzsakartai találkozón.

A szövegkönyvek kérdése még mindig probléma

Macsimura válaszában elmondta, hogy a kínai történelemkönyvek rengeteg igazságtalan megállapítást tartalmaznak Japán múltjával kapcsolatban. Azt is nehezményezte, hogy a kínai könyvek egy árva szót sem ejtenek a háború utáni Japán pacifizmusáról.
Li elutasította, hogy összehasonlítsa a két ország történelemkönyveit és újfent felszólította Koizumi miniszterelnököt, hogy hagyjon fel a Jaszukuni-szentélybe tett látogatásaival.
Amikor Macsimura felvetette, hogy dolgozzák ki a részleteit egy közös történelmet vizsgáló projektnek, Li úgy válaszolt, hogy Peking mindig is nyitva állt egy Japán és Kína, sőt, akár egy harmadik ország, Dél-Korea történelmét feltáró közös munkára.
Li szóba hozta a Kelet-Kínai tenger gázkincseivel kapcsolatos problémát is. Elképzelhetőnek tartotta, hogy a vitatott gázkészletet közösen tárják fel.
Szóba került az Észak-Korea jelentette nukleáris fenyegetés is. Ezzel kapcsolatban a felek egyetértettek abban, hogy fokozottan be kell tartani a stratégiai fontosságú katonai eszközök exporttilalmát a kommunista rezsimmel szemben.

Yomiuri Shimbun

Related posts