Kórházak, temetkezési vállalkozók és papok osztoznak a holttesteken

 

Egy átlagos japán temetés – a Japán Fogyasztók Szövetsége szerint – átlagosan 2,3 millió jenbe kerül (kb. 4,1 millió Ft). Ez az ár különösen a mai nehéz gazdasági helyzetben óriási teret ró a családokra.

– A japán temetés egyszerűen túl sokba kerül. Ennek oka, hogy egy egész iparág szakosodott a gyászolók kizsigerelésére – mondta Nakagava Takajuki, aki egy olyan céget vezet, amely esküvőket, temetéseket és más családi rendezvényeket szervez – alacsony áron.

– Egy temetés nem kerülhetne többe, mint egymillió jen – tette hozzá. – Azért megy a számla néha 2, sőt 3 millió jen fölé, mert a kórházak és a temetkezési vállalkozók között piszkos üzlet zajlik. Nem szép dolog ilyet  mondani, de az egész a holttestekről szól. Ha nem lennének halottak, az egészüzletág összeomlana. Ebben a rendszerben a kórház a temetkezési vállalkozó beszállítója. A temetkezési vállalkozók jó viszonyt ápolnak a kórházi alkalmazottakkal, gyakran finom ételeket, italokat, sőt, készpénzt is adnak nekik. Az összes költség végső soron a gyászoló családon csapódik le. Ez a lehető legrosszabb üzlet, ami a temetések körül kialakulhat.

Kuroki Akio újságíró rámutatott, hogy amint meghal egy beteg. a kórház egyből értesít egy vállalkozót.

Ha a halottakat egy aranyat termő fának képzeljük, úgy a kórház valóságos aranyerdő – és a temetkezési vállalkozók mindent megtesznek azért, hogy ők legyenek azok, akikkel felveszik a kapcsolatot egy páciens halála után. A kórházak valóságos csatamezővé váltak, ahol a harc a holttestekért folyik – mondta.

A vállalkozók sokat áldoznak arra, hogy jó pozíciót harcoljanak ki az intézménynél. Az „adományokat” pontosan kikalkulálják, az összeg a kórház  méretétől függően változik. A végeredmény valahol százezer jen körül alakul ágyanként.

A hullakereskedelem kulcsfigurái a nővérek. Ők a háború frontharcosai, a beteg családjával is jó kapcsolatot alakítanak ki, amikor felkészítik őket a várható fejleményekre. Egyes nővérek a halál bekövetkezte után azonnal hívják a vállalkozót, akik azonnal a helyszínen teremnek.

Egy magát megnevezni nem kívánó vállalkozó elmondta, hogy ezek a nővérek a teljes temetési díj 10%-át kapják. Az üzlet részét képezik azok az „albérleti buddhista papok”, akiknek csak a ruhájuk igazi, nincsenek közvetlen kapcsolatban egyik egyházzal sem, és általában a lakásukban tartják a temetési szertartást.

Az albérleti papoknak két típusa van: az első, aki egész nap pacsinkózik, golfklubba jár, éjszaka pedig a bárokat látogatja. Ők aok, akik minél gyorsabban túl kívánnak esni a szertartáson, gyorsan elhadarják a szöveget és kész. Igaz, egyikük sem bír vagyonokat keresni, de leginkább a papok óriási számának köszönhető – mondja egy temetésekre szakosodott buddhista pap. – A szegényebb szerzetesek örülnek, ha havonta egy temetést levezethetnek. Ők leginkább abból élnek, hogy szerencsés posztumusz neveket választanak, és az elhunyt viselt dolgait megismerve imádkozzanak érte a jövőben. Én nagyon sajnálom azokat a családokat, akik elvesztették a hozzátartozójukat, de minden egyes, általam vezetett temetésért 500 000 jent számítok fel – tette hozzá.

A helyzet mindenesetre nem változatlan: Nakagava cége online temetést kezdett kínálni, ahol az árakat tisztán, áttekinthetően közlik az ügyfelekkel, és távolról sem olyan egetverőek, ahogy az manapság gyakran előfordul.

A kakaku.com, amely Japán legnagyobb online boltokkal foglalkozó honlapja szintén nyitott a temetkező-biznisz felé.

– Felhasználóink kérésére felvettük a listára a temetkezési vállalkozókat is – mondja a cég szóvivője. – Mi nagyon odafigyelünk a közvetített szolgáltatásokra és a számlákra, ezért bár most még csak 15 cég található a listánkon, hamarosan sokkal többre számítunk.

Waiwai

Related posts