Kokoro no Arika: japán művészet a Ludwigban

Ahol a lélek lakozik: Kokoro no Arika címmel, a budapesti Ludwig múzeumban megnyílt a kortárs japán művészet nagyszabású kiállítása. A kiállítás tíz év után először ad áttekintő képet a japán társadalom és művészet jelenlegi állapotáról. A most bemutatkozó, különböző műfajokban dolgozó 11 művész között vannak ismeretlenebb fiatalok és úgynevezett „nagy öregek”.

A különleges tárlatot – amelyhez Japán magyarországi nagykövete, Inagava Terujosi mondott bevezetőt – Maeyama Yuji, a kiállítás kurátora, és Koncz Erika, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára nyitották meg.

A külföldön is népszerű és sikeres Murakami Takashi festményei a mai „szuper-lapos” japán kultúra jegyében születtek: eme elv szerint nem is létezik magas művészet, csak szubkultúrák sokasága. A Mikan építészcsoport a mindennapok formatervezésére törekszik, nálunk egy felfújható mobil házat mutatnak be. Fujimoto Yukio és Takayanagi Eri tárgyai a hétköznapi valóság megemelt egyedi stílusát tükrözik. Suda Yoshihiro gyönyörű, életszerű virágokat és növényeket készít, amelyeket meglepő terekben helyez el. Mitamura Midori személyes visszaemlékezéseken alapuló művei a családi élet bensőséges pillanatait idézik.

Izgalmas élményt nyújt a Bak Ikeda rendezte PinMen című számítógépes munka: az animáció főszereplői a szelíd földönkívüliek, akik tekebábukká válnak vagy éppen üdítőket nyújtanak ki az automatákból. Miwa Yanagi „Nagymamái” azt mutatják be, milyennek képzelik a fiatal nők saját idős korukat Japán öregedő társadalmában. Hatakeyama Naoya fotósorozata a modern nagyvárosok elidegenedettségét ábrázolja: szinte földöntúli képei úgy hatnak, mintha semmi közük nem lenne a földi világhoz.

A kiállítás február 8-ig van nyitva. Budapestet követően a moszkvai Modern Művészeti Múzeumba utazik tovább.

MTI-Panoráma

Related posts