Kitört az Aszama vulkán, a lakosságot kitelepítik

A Gunma és Nagano prefektúrák határában fekvő vulkán szerda éjjel tört ki, erdőtüzeket okozva – jelentette a Japán Meteorológiai Intézet.

A kis Cumagoi falucska 37 lakóját, valamint a vulkán lábánál fekvő Kuszacu városban élőket kitelepítették. Áldozatról egyelőre nem érkezett jelentés.

1983 áprilisa óta nem volt ilyen intenzív a hegy működése. A 2568 méter magas vulkán aktivitása a hat fokozatú skálán eleinte kettes erősségű volt, majd a lávafolyam előtörése után hármasra nőtt, amely már konkrét lépéseket tesz szükségessé a lakosság védelmében.

Cumagoi lakói a hegy nyugati oldalán lávafolyamot észleltek. A két prefektúra vezetői külön katasztrófavédelmi központot állítottak fel.

A lávakitörés idején a helyi meteorológiai kutatóintézet óriási robbanást, rengéshulllámokat, valamitn több mikroföldrengést észlelt.

Az erdőtűzön kívül veszélyt okozhatnak a kőomlások, melyek a kráter 2 km-es körzetében számos helyen máris bekövetkeztek. A tüzek nagy része magától kialudt a nap folyamán.

Egy farmra – nem messze Naganohara várostól -, amely 20 km-re fekszik a vulkántól izzó kőeső hullott – jelentette a rendőrség. A nap folyamán 129 ehhez hasonló esetet jelentettek, köztük hamuesőt Tocsigi és Fukusima városból.

A hegy 2002 nyarától mutat aktivitást, tavaly kora tavasszal pedig több, kisebb lávaömlést figyeltek meg rajta. A vulkán 150km-re fekszik Tokiótól, északi irányban. Utoljára 1783-ban okozott komoly károkat, azóta csak kisebb kitöréseket produkál. Legutóbbi, 1990-es kitörése is elhanyagolható károkkal járt.

Kyodo

Related posts