Ivate város 80%-ban önellátó

A város még 1999-ben határozta el, hogy határozott lépéseket tesz az új energiaforrások bevezetésére. Az északnyugati városka szélkerekeket állított üzembe, és használni kezdte a prefektúrában élő rengeteg szarvasmarha ürülékéből nyert energiát is.

A „Tiszta Energia Szélerőmű” tavaly decemberben kezdte működését, alig félórányira a város központjától.

A 12, 30 méteres lapátokkal felszerelt turbinás erőmű építési költsége 4,7 milliárd jen volt. A környező prefektúrák is nagy érdeklődést mutattak a rendszer iránt, az egyik látogató csoport vezetője egyenesen azt nyilatkozta, hogy a létesítménynek hihetetlen fontos oktatási szerepe is van. A Hjógo prefektúrából érkező látogató szerint a látvány felkelti majd a gyerekek érdeklődését a szélenergia iránt.

Az erőművet a tokiói J-Power cég üzemelteti, de a vezetésben szerepet játszik a város önkormányzata is.Az erőmű éves energiatermelése elég 16000 háztartás számára.

2002-ben 576 szélturbina működött Japánban, többségük Hokkaidón és a fősziget északkeleti prefektúrájában, Tóhokuban. Ez utóbbiban fekszik Ivate is. Az erőművek összkapacitása 460 megawatt, ami egy átlagos atomerőmű teljesítményének mintegy 40%-a.

Kuzumaki városában biogáz-rendszer működik, amely a szarvasmarhák trágyájából von ki metángázt, mellyel szintén áramot termelnek. 200 tehén naponta 13 tonna „mellékterméket” állít elő. Ezt 30 napig hagyják erjedni. A folyamat során csak gáz keletkezik, kellemetlen szagok nem. A felhasznált alapanyagot később folyékony trágyaként visszajuttatják a mezőkre, amelyekről a teheneknek szállították a szénát.

Egy másik fejlesztés eredményeképp augusztus eleje óta 20 szarvasmarha trágyáját használják egy energiacellás rendszerben.

A város polgármestere, Tecuo Nakamura maga is állatorvos, szívesen kalauzolja végig a létesítményen a látogató iskolásokat.

Egy riporter megkéredezte tőle, milyen hatással van a városra az új energiapolitika.

A válaszban elhangzott: a szélerőművek üzemeltetése után évi 40 millió jenes bevételünk keletkezik. Az új energiatermelési eszközeink lakóinkat öntudattal és büszkeséggel töltik el. A hatás tehát minden várakozást felülmúló.

Kyodo

Related posts