Kína mégsem bünteti meg a japán iskolát

A kínai hatóságok visszavontak egy büntetést, melyet korábban egy japán iskolára szabtak ki. A bírság oka az volt, hogy az iskolában olyan tankönyvet használtak, amelyben Tajvan más színnel szerepel, mint Kína – jelentették a pekingi japán nagykövetség dolgozói.

Image

A vámosok 1000 jüanos (kb. 25000 Ft) büntetést akartak kiszabni az északkelet-kínai Dalian városban működő japán iskolára. Az intézkedés okaként az a 128 könyv szerepelt, melyet április közepén postáztak az iskolának.

A hatóságok ezekből a könyvekből koboztak el 15 példányt, mert Tajvant nekik nem tetsző módon ábrázolták. A nagykövetség munkatársai úgy tudják, a tucatnyi földrajzkönyvet visszaküldték Japánba. A kínai külügyminisztérium szóvivője szerint a hatóságok az érvényes törvények alapján jártak el. A szigetország valósznűleg mégsem tiltakozik a történtek miatt, mivel a büntetést visszavonták – szivárogtatták ki japán kormányzati források.

Kína saját területének tartja Tajvant, és többször támadással fenyegetett, amennyiben a sziget formálisan is függetlennek kiáltja ki magát. Japán is „egy Kína” politikát folytat azzal, hogy csak a pekingi kormányt ismeri el, ugyanakkor nem hivatalos kapcsolatot ápol Tajvannal.

Kyodo

Image

Related posts