Kína letiltja a Japánt gyalázó honlapokat a májusi ünnepek idejére

Kína több, anti-Japán honlapot is letiltott a májusi „arany hét” idejére, hogy elejét vegye a várható tüntetéseknek – adták hírül a megbénított honlapok aktivistái.

Az internetes honlapok és chatszobák áprilisban hatalmas tömegeket szerveztek meg, és több nagyvárosban még nagyobb megmozdulást próbáltak összehangolni május 4-ére.

A betiltott lapok hétfő óta a japán áruk bojkottjára szólították fel a látogatókat.

„A szolgáltatónk értesített, hogy a májusi ünnepek alatt nem tarthatja nyitva a honlapunkat” – mondta Lu Yunfei, az egyik szervező.

Kínában minden internetszolgáltató állami ellenőrzés alatt áll.

– Még nem tudjuk, hogy a letiltás átmeneti-e. Az ünnepek után talán többet fogunk tudni – tette hozzá az Yunfei.

A május 4-i dátum azért is különleges, mert ugyanezen a napon 1919-ben nagy diákmegmozdulás volt a megszállók, elsősorban a japánok ellen.

Április hétvégéin tüntetők tízezrei demonstráltak a nagyobb kínai városokban, tojással és üvegekkel dobálták meg a japán nagykövetséget, boltokat és éttermeket.

A tiltakozók az ellen emelték fel a szavukat, hogy megjelent egy japán történelemkönyv, amely jobban kiemeli az ázsiai országok elleni agresszió dicső oldalait, mint az elkövetett atrocitásokat. A történtek kétségessé teszik Japán felvételét az ENSZ Biztonsági Tanácsába.

A megmozdulásokat jórészt az intereneten és sms-ekkel szervezték.

A pekingi rendőrség szombaton felszólította az embereket, hogy ne szervezzenek több Japán-ellenes megmozdulást sem az intereneten, sem mobiljukkal. Figyelmeztettek, hogy aki ilyen jellegű üzenetet továbbít, azok ellen kivétel nélkül eljárást indítanak. Eközben az aktivisták dühüket fejezték ki, amiért néhány tüntetőt még mindig börtönben tartanak.

Az állami média múlt hónapban azt jelentette, hogy a shanghai hatóságok 42 embert vettek őrizetbe, akik részt vettek a megmozdulásokon, közülük 16 ellen vádat is emeltek a közrend megsértése miatt.

Li Nan, a Kínai Szövetség a Diaoyu Szigetek Védelmére nevű szervezet vezetője elmondta: „Egyik önkéntes társunk még mindig letartóztatásban van. Ennek ellenére azt hiszem, a kormány igazságosan jár majd el az ügyben” – tette hozzá.

INQ7

Related posts