Kína felfüggesztette a tárgyalásokat a Jaszukuni-látogatás miatt

A Kínai Külügyminisztérium szóvivője kiszivárogtatta, hogy az ellentétes érzelmeket kiváltó Jaszukuni szentély látogatásának ügye miatt szakadtak meg Tokióban a tárgyalások Wu Yi miniszterelnök-helyettes és Koizumi Dzsunicsiro japán miniszterelnök között.

– Wu Yi látogatása idején Japán vezetői kifejezték álláspontjukat, miszerint a Jaszukuni szentély látogatása árt a japán-kínai kapcsolatoknak. Kína rendkívül elégedetlen a történtek miatt – mondta Kong Quan szóvivő.
Kong ezt a bejelentést néhány órával azután tette, hogy Wu félbeszakította a japán miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseket „sürgős hivatali teendőkre” hivatkozva.
– A kínai kormány nagy fontosságot tulajdonít a két ország kapcsolatainak, és továbbra is a kapcsolatok szorosabbra fűzésén munkálkodik. Wu miniszterelnök-helyettes útja része ezen törekvéseknek – mondta Kong, azt sugallva, hogy Japán felel a meghiúsult találkozóért Koizumival.
Kína visszatérően kritizálja Koizumi szentélybe tett látogatásait, ahol a háborús hősök, köztük több háborús bűnös hamvai is nyugszanak. Kína szerint ez a megemlékezés túlságosan megszépíti az eseményeket.
Japán kormányzati források szerint heves vita bontakozott ki magában a Liberáldemokrata Pártban is a látogatás miatt, mivel az nyilvánvalóan megzavarta a tárgyalásokat.
Az LDP ügyvivője, Takebe Cutomu ugyanakkor a Kínai Kommunista Párt külügyekért felelős titkárának, Wang Jiaruinak elmondta, hogy a Japánt ért kritika egyértelműen beavatkozás a szigetország belügyeibe.
Wang élesen reagált és követelte, hogy Takebe vonja vissza kijelentését. „Visszavontam.” – kommentálta a történteket Takebe.
Magasrangú hivatalnokok között visszatetszést keltett Takebe megjegyzése, a kormány ki is adott egy ilyen tartalmú nyilatkozatot.
– Mindössze arra irányult megjegyzésem, amit a közvélemény-kutatások sugalltak, vagyis hogy az emberek nagy fontosságot tulajdonítanak annak, hogy más országok ne avatkozzanak a belügyeinkbe – nyilatkozta Takebe egy sajtótájékoztatón.
Amikor arra kérték, kommentálja, hogy Wu hirtelen visszatért Kínába, tagadta, hogy a tárgyalások megszakadásának köze lenne a megjegyzéséhez. – Azt hallottam, hogy sürgős dolga támadt Kínában. Nem hiszem, hogy a Jaszukuninál türténtek lennének a valódi ok.
A japán kabinet miniszterei kritizálták Kínát, amiért egyoldalúan félbehagyta a megbeszéléseket.
– Ha fontos teendő akad otthon, akkor elkerülhetetlen a hirtelen hazautazás. Ugyanakkor, ha nem teszi hozzá a partner, hogy „elnézést”, akkor nem leszünk képesek kellő bizalommal bővíteni kapsolatainkat – jelentette ki a japán külügyminiszter újságíróknak.
A belügyminiszter, Aszo Taro még tovább ment:
– Ez immorális. Ez a döntés újabb muníciót szolgáltat a japán nép Kína-ellenességének – mondta.

Mainichi Shimbun

Related posts