Jönnek az allergiamentes ételek

ImageJapán élelmiszeripari vállalatok egymással versenyezve fejlesztik az allergiás babák számára készült különleges ételeket.

Számtalan eset fordul elő, amikor gyerekek és felnőttek allergiás tüneteket produkálnak, miután tejet vagy tojást tartalmazó ételt fogyasztottak. A tünetek között a fulladás és a bőrpanaszok is megtalálhatóak. Komolyabb esetben az allergia akár életveszélyes is lehet, ugyanakkor a gyerekek 90%-ának állapota az évek múlásával folyamatosan javul.

A szakértők attól félnek, hogy a társadalom még nem ismeri eléggé az allergiával járó esetleges veszélyeket. Egy háziasszony például szabályos sokkot kapott, amikor megtudta, hogy fia több ételfajtára is allergiás. Később elmondta, hogy hirtelen úgy érezte: nincs is olyan étel, amit ezután a gyerekének adhatna.

Egy másik anyuka depressziós lett, miután az orvos elmondta neki, hogy a szoptatás idején tartózkodnia kell bizonyos alapanyagok fogyasztásától.

Az anyák manapság szerencsére jobb helyzetben vannak, hiszen a polcokon megjelentek azok a bébiételek, melyekből bizonyos alapanyagok teljesen hiányoznak. Igaz, az ilyen termékek választéka egyelőre aránylag kicsi. Hiányzanak az ilyen megfontolásból gyártott készételek is – néhány kivétel azért akad. A Q.P. nevű cég például 1991 óta szállítja a piacra „Joiko ni nare!” nevű készítményét. Ebből számos olyan anyag hiányzik, melyek gyakran okoznak allergiát. A vállalat búzaliszt és rizs helyett például „hie” és „ava” kölest használ, a marha- és sertéshúst pedig lóhússal helyettesíti.

A Nippon Meat Packers olyan hamburgert és kolbászokat árul, melyeken az egészségügyi minisztérium „allergiamentes” pecsétje található. Honlapjukon minden olyan alapanyagról tájkoztatást nyújtanak, melyek termékeikben szerepelnek és allergiát okozhatnak, valamint recepteket kínálnak azok számára, akik nélkülözni kénytelenek bizonyos ételeket.

A kormány már korábban kötelezte a gyártókat, hogy a csomagolásokon tüntesse fel, ha egy ételben tojás, búza, tej, „szoba” tészta vagy mogyoró található, hogy védje az allergiás vásárlókat.

További húsz alapanyagot javasolnak feltüntetni a csomagolásokon, köztük a rákot, makrélát és szóját.

Az allergiás babáknál különösen fontos, hogy ne adjuk nekik a káros anyagokat tartalmazó ételeket, ugyanakkor más módokon pótolnunk kell az így keletkező hiányt.

Kyodo

Related posts