Japánba érkezett az amerikai dezertőr

A 64 éves érfi eddig Észak-Koreában élt Japánból elrabolt feleségével, most viszont kórházi kezelésre érkezett Tokióba.

Megérkezett Japánba Charles Jenkins, az Észak-Koreába dezertált amerikai katona, akinek japán feleségét észak-koreai ügynökök a hetvenes években rabolták el a szigetországból.

A 64 éves férfi sürgős kórházi ellátás miatt utazott a szigetországba, vállalva azt is, hogy kiadják az Egyesült Államoknak. Jenkins, felesége, Szoga Hitomi és két lányuk késő délután érkezett meg Tokióba a japán kormány által bérelt Boeing-777 típusú gép fedélzetén Indonéziából.

Jenkins rámosolygott az újságírókra, de nemet intett kérdéseikre. A repülőtérről az egykori dezertőrt az egyik nagy tokiói kórházba szállították.

A tokiói kormány szerint Jenkins állapota aggodalomra ad okot. Áprilisban Phenjanban gyomorműtétet esett át, a műtét után komplikációk léptek fel. A sajtó tudni véli, hogy prosztatarákban is szenved.

Kiadják az Egyesült Államoknak

Washington szemében Charles Jenkins ugyanakkor dezertőr, akinek súlyos vádakkal kell szembenéznie. Egyebek között azzal is vádolják, hogy propagandafilmeket forgatott az észak-koreai hadsereg számára.

Az Egyesült Államok tokiói nagykövete ugyanakkor szombaton közölte, hogy Washington – Jenkins egészségi állapotára való tekintettel – haladékot ad.

– Tudattam Kavagucsi Joriko külügyminiszterrel, hogy az amerikai kormány Jenkins őrmester egészségi állapotára való tekintettel feltehetően késlelteti a kiadatási kérelmet – közölte Howard Baker nagykövet. Hozzátette: egyelőre nincs olyan hír, hogy az amerikai illetékesek azonnal látni kívánnák Jenkinst. Ugyanakkor kijelentette, hogy Washingtonnak joga van kérni a kiadatását és a megfelelő időben ezt meg is teszi.

A japán kormány humanitárius okból vállalta, hogy az Egyesült Államok magatartása ellenére elhozatja, kórházba szállítja és megoperáltatja a volt amerikai katonát.

Jenkins közölte: a továbbiakban Japánban kíván élni feleségével és lányaival. A volt őrmester a múlt héten érkezett Indonéziába, ahol megtörtént a családegyesítés.

Feleségét, Szoga Hitomit 1978-ban rabolták el az észak-kommunista ügynökök és Észak-Koreába hurcolták, ahol két évvel később ment feleségül Jenkinshez. Szoga asszony részére a phenjani hatóságok 2002 októberében engedélyezték, hogy egyedül visszatérjen Japánba.

MTI

Related posts