Japán szigorítja vízumrendszert a Fülöp-szigetekről érkező szexmunkások miatt

 

A Fülöp-szigetekről érkező „szórakoztató” munkások számára kiadható vízumok számát a tizedére tervezi csökkenteni, hogy megállítsa a kialakult szexipar terjeszkedését. A jelenség miatt már az Egyesült Államok is listára tette a szigetországot. Jelenleg évente 80000 munkás érkezhet a Fülöp-szigetekről, számukat a jövőben nyolcezerre kívánják csökkenteni – tudta meg a Kyodo News. A kormány így kívánja elejét venni az emberkereskedelemnek.

A hivatásos táncosoknak, énekeseknek és más, szórakoztatóiparban tevékenykedő embereknek hathónapos tartózkodást kínálnak, de emberjogi aktivisták állítása szerint a rendszert arra használják egyesek, hogy nőket hoznak az országba és a szexüzletbe kényszerítik őket. A vízumok számát csökkentik, a feltételeket pedig szigorítani fogják. A jelenlegi rendszer szerint a jelentkezőtől elfogadják, ha hoz egy papírt, amelyet hazájában állítottak ki arról, hogy jártas valamely művészeti ágban.

Japán a filippinók mellett évente 6 és 7 ezer „szórakoztatót” fogad az Egyesült Államokból, Kínából és Oroszországból. A szigetország azután szánta el magát ezekre a lépésekre, hogy júniusban napvilágot látott egy amerikai jelentés, amely élesen elítélte az emberkereskedelmet, megemlítve Japán is.

A jelentés így fogalmaz: „Japánban óriási probléma a rabszolgakereskedelem, különösen a szexrabszolgáké”.

AFP

Related posts